Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kn-brIst_Ukrayini-ekz_10_5shr.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
571.9 Кб
Скачать

7.1. Розкрийте сутність та наслідки Люблінської унії для українських земель.

Починаючи з XV ст. формувалися умови для укладення унії між Польщею та Великим князівством Литовським. Польща сподівалася на приєднання українських земель внаслідок злиття з Литвою. До кінця XV - початку XVI ст. Польща була країною, що забезпечувала пшеницею та сільськогосподарськими продуктами країни Європи. Власних земель їй не вистачало, тому вона намагалася прискорити підписання союзу. Українські, білоруські та литовські феодали (шляхтичі) прагнули мати рівні права з великими польськими землевласниками (магнатами). Литовські магнати підтримували ідею унії, але за умови збереження політичної самостійності обох держав. Українські та білоруські магнати не бажали йти на зближення з Польщею. Ливонська війна (1558 - 1583) з Московською державою змусила Литву піти на зближення з Польщею.

За ініціативою польського короля Сигізмунда II в січні 1569 р. до Любліна з'їхалися литовські та польські феодали на загальний сейм. Одразу ж виявилися глибокі розбіжності. Литовські феодали, боячись втратити привілеї,

висунули вимогу зберегти свій сейм (парламент), але дістали відмову. Частина з них покинула з'їзд. Сигізмунд II погрозами примусив литовців підкоритися, а українській та білоруській шляхті пообіцяв привілеї польської, і тому вони підтримали польського короля.

1 липня 1569 р. Польща та Велике князівство Литовське об'єдналися в єдину державу - Річ Посполиту. Були введені єдина грошова система, єдиний сейм, суд, закони за польським зразком. Польський король (водночас Великий князь Литовський) обирався польськими та литовськими феодалами. Католицизм став державною релігією. Українські землі (Київщина, Брацлавщина, Волинь, Полісся) увійшли до складу Польщі. Територія українських земель поділялась на 6 воєводств: Белзьке, Брацлавське, Волинське, Київське, Подільське, Руське. Литва зберегла автономію в питаннях місцевого самоврядування, організації війська, судочинства.

Унія мала величезне політичне значення для подальшої долі народів Польщі та Литви. На долю української державності унія вплинула дуже негативно. Велика частина українських земель потрапила під владу кріпосницької католицької Польщі. Саме існування української народності опинилося під загрозою.

Для польських магнатів та шляхти відкрилися великі можливості для завоювання українських земель, нещадної експлуатації селян і міщан та духовного пригноблення підкореного народу. У свою чергу, українська верхівка охоче переймала польські традиції, віру, мову. Однак важливо, що українські землі були залучені до західноєвропейської культури. До того ж, у середині XVI ст. Польща відрізнялася внутрішнім спокоєм, стабільністю на фоні кривавих релігійних конфліктів у Німеччині, Франції, Англії, інквізиції в Іспанії, опричнини в Росії.

Висновок. Люблінська унія погіршила ситуацію в Україні, але водночас почався потужний культурно-просвітницький рух проти національного пригноблення. Український народ відчув себе єдиною національною спільнотою, розпочав боротьбу проти пригноблення за національну незалежність

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]