Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kn-brIst_Ukrayini-ekz_10_5shr.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
571.9 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Білет № 1

1.1. Визначте місце Трипільської археологічної культури в утвердженні відтворювального господарства на землях України.

1.2. Початок Першої світової війни і Україна. Воєнні дії в 1914 р.

Білет №2

2.1. Схарактеризуйте суспільно-політичне становище східнослов'янських племінних союзів на території сучасної України напередодні утворення Київської держави (VII-IX ст.).

2.2. Початок Української революції, утворення Центральної Ради. М.Грушевський, В. Винниченко.

Білет №3

3.1. Порівняйте внутрішню та зовнішню політику князів Володимира Великого та Ярослава Мудрого.

3.2. 1 Універсал Центральної Ради та його історичне значення

Білет №4

4.1. Розкрийте причини та сутність роздробленості Київської Русі. Назвіть особливості політичного й соціально-економічного життя князівств тих часів.

4.2. Проголошення Української Народної Республіки. III Універсал Центральної Ради.

Білет №5

5.1. Порівняйте суспільну роль різних верств населення Київської Русі та Галицько-Волинської держави.

5.1. Війна радянської Росії проти УНР (кінець 1917— початок 1918 pp.) Проголошення незалежності УНР.

Білет №6

6.1. Визначте особливості політичного становища українських земель у складі Великого князівства Литовського до і після Кревської унії.

6.2. Внутрішня і зовнішня політика Української Держави. П. Скоропадський.

Білет №7

7.1. Розкрийте сутність та наслідки Люблінської унії для українських земель.

7.2. Політика радянського уряду в Україні в 1919-1920рр. «Воєнний комунізм».

Білет №8

8.1. Розкрийте причини виникнення українського козацтва. Визначте місце козацтва в історії та культурі України.

8.2. Історичне значення та уроки боротьби українського народу за незалежність у 1917—1920рр.

Білет №9

9.1. Схарактеризуйте значення Запорізької Січі в історії українського народу. Розкрийте причини ліквідації Гетьманщини та Запорізької Січі.

9.2. Нова економічна політика і особливості її впровадження на Україні.

Білет № 10

10.1. Визначте особливості розвитку української культури XVIII ст. Назвіть найвидатніші пам'ятки.

10.2. Суспільно-політичне життя українських земель у складі Польщі, Румуни, Чехословаччини в 20-х—30-х рр.

Білет № 11

11.1. Визначте внесок Києво-Могилянської академії в культурно-освітній розвиток українського народу.

11.2. Особливості і наслідки радянської індустріалізації в Україні.

Білет №12

12.1. Розкрийте причини Національно-визвольної війни українського народу середини XVII ст. Оцініть гетьмана Богдана Хмельницького як історичну особистість.

12.2. Голодомори 1921-1923 рр., 1932-1933 рр., 1947 р. в Україні: причинні наслідки.

Білет №13

13.1. Порівняйте адміністративно-політичний устрій і становище соціальних станів Лівобережної Гетьманщини та Слобідської України в другій половині XVII ст.

13.2. Політика суцільної колективізації та розселянювання в Україні. Її соціально-економічні наслідки.

Білет №14

14.1. Оцініть гетьмана Івана Мазепу як історичну особистість. Наведіть приклади його культурно-освітньої політики

14.2. Входження УСРР до складу СРСР.

Білет № 15

15.1. Проаналізуйте зміст українсько-російського договору 1654 р., розкрийте його історичне значення.

15.2. Нацистський «новий порядок» в Україні в 1941 — 1944 рр. Голокост.

Білет № 16

16.1. Наведіть факти про початок національного відродження в Наддніпрянській Україні наприкінці XVIII - початку XIX ст.

16.2. Прихід до влади М. Горбачова. Розгортання національно-демократичного руху в Україні.

Білет №17

17.1. Визначте місце „Руської трійці" в національному відродженні українських земель.

17.2. Загострення екологічних проблем в Україні у 70-х — 80-х роках. Чорнобильська катастрофа та її наслідки.

Білет №18

18.1. Визначте місце Кирило-Мефодіївського товариства в українському національному відродженні.

18.2. Проголошення державної незалежності України.

Білет № 19

19.1. Визначте особливості національно-визвольного руху на західноукраїнських землях під час революції 1848 - 1849 рр. в Австрійській Імперії.

19.2. Опозиційний рух в Україні (1965— 1985рр.).

Білет №20

20.1. Порівняйте роль народовців, радикалів, москвофілів у суспільно-політичному житті західноукраїнських земель у другій половині XIX ст.

20.1. Спроби та наслідки реформування економіки України наприкінці 50-х — у першій половині 60-х рр. М. Хрущов.

Білет №21

21.1. Проаналізуйте особливості створення та діяльності українських політичних партій у Наддніпрянській Україні наприкінці XIX - на початку XX ст.

21.2. Політичне життя в Україні. Вибори до Верховної Ради України в 1994, 1998 рр. Вибори Президента України 2004 рр.

Білет №22

22.1. Визначте особливості українського національного руху в роки революції 1905 - 1907 рр. в Російській імперії.

22.2. Возз'єднання Західної України з УРСР. Радянізація західних областей України в 1939—1941 рр.

БІЛЕТ №1

1.1. Визначте місце Трипільської археологічної культури в утвердженні відтворювального господарства на землях України.

Трипільська археологічна культура залишила помітний слід в утвердженні відтворювального господарства на українських землях. Вона увібрала в себе кращі елементи археологічних культур, які існували на території України в період мідно-кам'яної епохи – енеоліту V - початок II тис. до н. е.).

Перші поселення трипільської культури були відкриті видатним київським археологом В. Хвойкою у 90-х рр. XIX ст. біля с. Трипілля на Київщині.

Трипільська культура в основному займала територію лісостепової смуги Правобережної України, Наддністрянщину, Прикарпаття, частково Волинь.

Господарство трипільців постійно розвивалось. Переважно вони вели відтворювальне господарство - займалися землеробством, скотарством.

Землеробство у трипільців було основним заняттям. Землю спочатку обробляли кам'яними або кістяними мотиками. Поступово знаряддя праці удосконалювалися - з'явилося дерев'яне рало та мідні знаряддя, що дозволило покращити обробку землі. Основними сільськогосподарськими культурами були пшениця, ячмінь, просо, бобові, коноплі.

Урожай збирали серпами з крем'яними лезами. Потім зерно обробляли на ручних кам'яних зернотерках.

Трипільці займалися розведенням свійських тварин - великої рогатої худоби, свиней, вівців, коней. Велика рогата худоба використовувалася трипільцями в орному землеробстві як тяглова сила.

Трипільці опанували виплавку міді, займалися прядінням, ткацтвом, виробництвом кераміки, ремісництвом: виготовляли різні знаряддя праці, предмети побуту, мисливську зброю. Кремінь, камінь, а згодом мідь були основною сировиною для цих ремесел. При виробництві кераміки трипільці виліплювали посуд руками. Після опалювання в печах посуд розписували мальовничим орнаментом з переважанням білого, червоного, жовтого та чорного кольорів. Орнамент складався з магічних символів.

Основою трипільського суспільства була велика сім'я, до складу якої входило декілька сімейних пар. Жили вони у великих будинках, що складалися з кількох кімнат.

Поселення трипільців (селища) розташовувалися на схилах річок і були щільно забудовані. Найбільше таких поселень знайдено археологами в межиріччі Південного Бугу та Дніпра, серед яких найвідомішими та найбільшими є Майданецьке, Тальянки, Сушківці, Доброводи.

Трипільці опанували різні форми мистецтва. Так широко відома мікро скульптура трипільців - глиняні статуетки. Археологи знаходять численні фігурки жінок, з якими в трипільців асоціювалась богиня родючості – Велика Мати.

Висновок. Трипільська культура залишила помітний слід в історії не тільки України, а й Східної Європи, стала вершиною розвитку землеробсько-скотарського господарства енеоліту

1.2. Початок Першої світової війни і Україна. Воєнні дії в 1914 р.

Головною причиною Першої світової війни стало протистояння двох воєнно-політичних блоків європейських держав — Антанти (Велика Британія, Росія, Франція) і Троїстого союзу (Австро-Угорщина, Італія, Німеччина), які прагнули до світового панування. Відповідно війна мала несправедливий загарбницький характер. 1 серпня 1914 р, вважається днем початку війни. Напередодні війни накреслилися основні цілі супротивних сторін щодо завоювання українських земель, що входили до складу Російської та Австро-Угорської імперій.

Німеччина прагнула розгромити Росію і загарбати значну кількість територій (частину Польщі, балтійські землі), а також всі українські землі, які повинні були увійти до складу майбутньої Велико-німецької імперії.

Австро-Угорщина намагалася зберегти своє панування в Галичині, на Північній Буковині й Закарпатті, а також захопити територію Волині й Поділля.

Після вступу у війну Туреччини розроблявся план захоплення нею Північного Причорномор'я і контролю турків над акваторією Чорного моря.

Царська Росія прагнула розширити територію держави до Карпатських гір. Було висунуто тезу про «возз'єднання братів-русинів» (українців Східної Галичини й Північної Буковини) з великоросами. Згідно з «планом А», розробленим російським Генеральним штабом, передбачалося завдати головного удару по військових силах Австро-Угорщини, захопити Галичину, Закарпаття і потім оволодіти Будапештом і Віднем.

З початком війни українські землі перетворилися на театр жорстоких і кровопролитних воєнних дій. Українці були змушені воювати у складі ворогуючих російської (3,5 млн. осіб) й австрійської (250 тис. осіб) армій за чужі інтереси і вести братовбивчу війну.

Воєнні дії відбувалися на західноукраїнських землях. Для Росії початок війни був успішним. У серпні—вересні 1914 р. відбулася Галицька битва, під час якої російські війська Південно-Західного фронту завдали поразки австрійцям. Втрати австрійської армії склали 400 тис. осіб. Східну Галичину, Північну Буковину, Львів, Чернівці було окуповано російською армією, а військову фортецю Перемишль узято в оточення.

Висновок. Перша світова війна мала загарбницький характер. Вона перетворила українські землі на об'єкт загарбання й театр жорстоких воєнних дій, а українців на учасників братовбивчого протистояння. Два воєнно-політичні блоки вели кровопролитну війну за українські землі без урахування національних інтересів народу.

Білет №2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]