Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kn-brIst_Ukrayini-ekz_10_5shr.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
571.9 Кб
Скачать

15.1. Проаналізуйте зміст українсько-російського договору 1654 р., розкрийте його історичне значення.

Прагнення до створення суверенної держави визначило позицію Богдана Хмельницького в пошуку союзників. Гетьман розумів, що вирватися власними зусиллями з-під польського панування не вдасться. Для більшості володарів європейських держав Б. Хмельницький був лише «бунтівником», тому він вимушений був шукати надійну та міцну державу, яка б надала певної військової підтримки. Найбільш реальною кандидатурою була православна Московська держава: російський народ був етнічно близький українцям, мав таку ж релігію, схожі мову та культуру.

Московська держава зайняла вичікувальну позицію. Але бажання розширити територію та сферу свого впливу в Східній Європі, залучити українські козацькі озброєні формування для охорони Московської держави від нападів татар сприяли тому, що цар погодився прийняти Військо Запорозьке „під свою руку".

1 жовтня 1653 р. на Земському соборі в Москві було вирішено прийняти Україну до складу Росії. Юридично договір був оформлений під час російсько-українських переговорів у січні-березні 1654 р. у Переяславі. 8 січня 1654 р. на Раді козацьких старшин були узгоджені принципові положення майбутньої угоди: антипольський військовий союз України та Росії, верховенство московського царя над Україною, збереження основних прав та вольностей Війська Запорозького, усний акт присяги.

У березні 1654 р. були підписані „Березневі статтіˮ, або „Статті Богдана Хмельницького", які юридично оформили українсько-московський союз. Основні засади договору:

  1. Україна увійшла до складу Росії на правах широкої автономії;

  2. Україна (Гетьманщина) займала територію Київського, Брацлавського, Чернігівського воєводств, частини Уманського воєводства, мала республіканську форму правління;

  3. Росія підтверджувала права та привілеї володіння. Війська Запорізького та української шляхти;

  4. встановлення 60-тисячний козацький реєстр;

  5. уведення платні старшині;

  6. збереження місцевої адміністрації, що збирала податки для царської скарбниці;

  7. підтвердження прав Війська Запорозького обирати гетьмана;

  8. гетьман міг вести переговори з іншими державами, крім Польщі, Туреччини, Криму;

  9. царські воєводи не втручалися до внутрішніх справ України;

  10. збереження прав Київського митрополита;

  11. встановлення військової застави на кордоні України з Польщею та у фортеці Кодак.

Підписання українсько-російського договору мало велике значення: відбулося юридичне оформлення, відділення Української козацької держави від Речі Посполитої; у Б. Хмельницького з'явилася можливість у союзі з Москвою перемогти Польщу і завершити об'єднання українських земель.

За умовами договору Україні заборонялися самостійні відносини з Туреччиною і Польщею, були запроваджені податки до царської скарбниці. Україна одержала державність; почався розвиток культури. Таким чином, спочатку склалися сприятливі умови для розвитку країни.

Однак це тривало недовго, поступово Росія стала відходити від раніше прийнятих зобов'язань. Був порушений договір про допомогу Україні в боротьбі з Польщею; без участі української сторони Росія уклала з Річчю Посполитою спочатку Андрусівське перемир'я, а потім Вічний мир. Правобережна Україна, за винятком Києва і його околиць, перейшла до Польщі. Централізовану царську Росію не влаштовувало незалежне державне утворення, до того ж республіканського типу, яким була Україна. Згодом Україна стала однією з провінцій Російської імперії.

Українсько-російський договір 1654 р. неоднозначно оцінюється істориками і політиками, однак безсумнівно те, що він уплинув на подальшу історію і долю України і Росії.

У січні 2004 р. в Україні на підставі Указу Президента урочисто відзначалося 350-річчя Переяславської ради.

Висновок. Українсько-російський договір показав успіх дипломатичної політики Б. Хмельницького. Москва теж отримала вигоду від договору: постила свою могутність за рахунок армії Б. Хмельницького (однієї з кращих у тогочасній Європі), змогла повернути частину своєї території (смоленські землі). В історії України договір дістав неоднозначну оцінку. Положення договору не були послідовно реалізовані на практиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]