Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kn-brIst_Ukrayini-ekz_10_5shr.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
571.9 Кб
Скачать

21.1. Проаналізуйте особливості створення та діяльності українських політичних партій у Наддніпрянській Україні наприкінці XIX – на початку XX ст.

Наприкінці XIX - на початку XX ст. в Наддніпрянській Україні вже діяла низка загальноросійських політичних партій: РСДРП, партія соціалістів-революціонерів (есери) тощо. Представники цих партій сповідували соціалістичні ідеї, прагнули захистити інтереси робітників та селян, ліквідувати монархічні порядки. Однак ці партії ігнорували розв'язання українського національного питання.

Причини створення перших загальноукраїнських партій:

  1. зростання революційного руху робітників та селян;

  2. активізація діяльності земсько-Ліберального руху;

  3. активізація українського національного руху, його радикалізація, прагнення молодих політичних діячів досягнути автономії України;

  4. створення та діяльність перших політичних партій в Росії та на Західній Україні;

  5. початок світової економічної кризи 1900 - 1903 рр.

У 1900 р. першою загальноукраїнською політичною партією стала Революційна українська партія (РУП). Вона виникла на зборах студентських громад у Харкові. Засновники партії - Д. Антонович, М. Русов, Л. Мацієвич, Б. Каменський. Членами РУП були студенти, інтелігенція, службовці земств.

Програмним документом РУП стала брошура „Самостійна Україна", автором якої був Микола Міхновський. У програмі РУП йшлося про надання Україні незалежності. Однак згодом лідери партії відмовилися від таких вимог.

РУП головну увагу приділяла агітації на селі, випуску газет та журналів, у яких йшлося про необхідність ліквідації поміщицького землеволодіння, передачі селянам землі без викупу, повалення самодержавства, надання Україні автономії в складі Росії.

РУП створила комітети („вільні громади") в багатьох містах України. Унаслідок протиріч між лідерами в партії стався розкол. У грудні 1904 р. з РУП вийшли деякі члени, що створили „Українську соціал-демократичну спілкуˮ („Спілку"). її очолив О. Скоропис-Йолтуховський, В. Мазуренко та ін.

У 1905 р. РУП була реорганізована в Українську соціал-демократичну робочу партію (УСДРП). Її очолив В. Винниченко, С. Петлюра, М. Порш та ін.

Створення РУП прискорило процес організації нових українських політичних партій. У 1902 р. М. Міхновський утворив Українську народну партію (УНП). У „Десяти заповідях УНП" викладалися цілі її діяльності, найголовніша з яких - політична самостійність України. За це членів УНП називали „самостійниками".

У 1904 р. була утворена Українська демократична партія (УДП). її лідери - О. Лотоцький, Є. Чикаленко - висували гасло автономії України в складі Росії та проведення реформ.

З частини УДП утворилася Українська радикальна партія (УРП) на чолі з Б. Грінченком, .С. Єфремовим, що також відстоювала автономію України в складі Росії.

УДП та УРП були нечисленними партіями, а їхні програмні вимоги були багато в чому схожі. Наприкінці 1905 р. УДП та УРП об'єдналися в одну Українську демократично-радикальну партію (УДРП).

Висновок. На початку XX ст. в українському національному русі наступив новий період - утворилися перші загальнонаціональні політичні партії. Вони були різних напрямків: соціалістичні (РУП, УСДРП, „Спілка"), національно-радикальні (УНП) та демократично-радикальні (УДРП). Партії мали схожі та відмінні пункти програм, але серед них не було ані надто „лівих", ані надто „ правих ".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]