Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kn-brIst_Ukrayini-ekz_10_5shr.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
571.9 Кб
Скачать

5.1. Порівняйте суспільну роль різних верств населення Київської Русі та Галицько-Волинської держави.

У Київській Русі та Галицько-Волинському князівстві соціальні верстви населення поділялися на дві категорії: вільних і невільних людей. Таке стало можливим унаслідок становлення феодальних відносин. Очолював феодальну піраміду Великий князь, якому належала вся державна влада у Київській Русі. Він очолював дружину і призначав намісників. Необмежена влада Великого князя Київського була характерною рисою ранньофеодальної монархії, що оформилася в Київській Русі.

Княжу дружину складали старші воїни, тіуни, старші дружинники. Їх називали „княжі мужі". Фактично це були землевласники - бояри. За службу вони отримували від князя землю й військову поживу. Бояри були впливовою економічною та політичною силою суспільства, особливо у Галицько-Волинському князівстві. Злочини, заподіяні проти бояр, каралися смертю, на відміну від злочинів проти інших верств населення.

Найбільш багата частина боярства - „великі бояри" - мала власні укріплені замки, воєнну дружину, вела торгівлю.

Смерди - вільні селяни, становили нижчу групу вільного населення. Вони мали власну землю та вели на ній господарство, повинні були платити в казну податки та відбувати військову повинність з власним конем і зброєю. У зв'язку із зростанням боярського землеволодіння число незалежних смердів суттєво скоротилося.

Закупи, що з'явилися в Х-ХШ ст., складали групу напіввільних людей, які тимчасово втратили свободу, але могли її знову повернути.

Категорію невільних людей становили холопи (не мали майна, власності), рядовичи-селяни, які втратили особисту свободу через укладання з феодалами угоди, та ізгої (люди, які вибули з тієї соціальної групи, до якої належали, переважно це були колишні холопи).

Населення Київської Русі Та Галицько-Волинського князівства також поділялося на ремісників, купців, священиків. Служителі церкви (митрополити, єпископи, священики, диякони, ченці та черниці) складали окрему групу населення.

Особливістю суспільно-політичного життя Галицько-Волинського князівства стала жорстока боротьба боярства і князя за владу. „Старе боярство" міст Перемишль, Ярослав, Звенигород, Городок вело вперту боротьбу з князем Данилом Романовичем.

Висновок. У Київській Русі та Галицько-Волинському князівстві сформувалися основні соціальні групи феодального суспільства, такі як землевласники (феодали) та залежні селяни. Також в тогочасному суспільстві існувало багато перехідних соціальних категорій, які остаточно так і не оформилися.

5.2. Війна радянської Росії проти унр (кінець 1917— початок 1918 рр.) Проголошення незалежності унр.

Проголошення УНР не відповідало цілям більшовиків — створення пролетарської держави: для них Україна була цінним джерелом матеріально-технічних і людських ресурсів. У цих умовах 4 грудня. 1917 р. Українська ЦР одержала урядову радіотелеграму з Петрограда, підписану В. Леніним ї Л. Троцьким. Цей документ називався Маніфест до українського народу з ультимативними вимогами до Української Ради. Відповідно до нього УНР визнавалася, а влада Центральної Ради — ні. УЦР повинна була визнати радянську владу і виконати такі ультимативні вимоги:

  1. відмовитися від створення Українського фронту;

  2. не пропускати військові частини з фронту на Дон (до генерала О. Каледіна) та Урал;

  3. допомагати військам більшовиків на Південному фронті в боротьбі з генералом О. Каледіним;

  4. призупинити роззброювання радянських полків і червоногвардійців в Україні.

Генеральний Секретаріат відмовився виконати ці вимоги, після чого війна між більшовицькою Росією та УНР стала неминучою. Проти УНР було кинуто 30-тисячне угруповання Червоної армії на чолі з В. Антоновим-Овсієнком, М. Муравйовим, І. Єгоровим. Дуже швидко було захоплено Харків, Полтаву, Чернігів. Протягом січня 1918 р. більшовики зайняли Лівобережну Україну. Кривавий бій розгорівся 16 січня. 1918 р, під Кругами, у якому загинуло кількасот студентів і гімназистів, які чинили опір більшовицькому наступу.

Додаткова інформація

Із твору Уласа Самчука «Крути»:

«...Українська молодь, що,;, з піснями виїхала зі столиці України під станцію Крути, щоб там умерти, була першою... хто відверто... й рішуче вступив у боротьбу... її ідеалом було — власна державність, власне суверенне життя, своя духовність. [У її боротьбі лунав] мотив опору марксизму, мотив молодого, амбітного й гордого народу, глибоко переконаного, що тільки незалежність на землях предків дасть повну впевненість, що більшовизм... буде стерто з поверхні нашої планети».

За умов погіршення військово-політичної ситуації в Україні на засіданнях Малої Ради УЦР неодноразово висувалися вимоги проголосити незалежність України.

9 січня 1918 р. УЦР прийняла IV Універсал. Основні положення цього документа, розробленого на основі проектів М. Гру шевського, В. Винниченка і М. Шаповала, були такими:

  • УНР проголошувалася самостійною, незалежною, вільною, суверенною державою українського народу;

  • УНР установлювала мирні взаємини із сусідніми державами — Росією, Польщею, Австрією, Румунією, Туреччиною та іншими;

  • УЦР виступала від імені народу України до скликання Українських Установчих Зборів;

  • Генеральний Секретаріат (уряд) був перейменований на Раду Народних Міністрів;

  • урядові доручалося закінчити мирні переговори з Німеччиною та її союзниками, укласти з ними мир;

  • передбачалися демобілізація армії та створення народної міліції, запровадження суворого контролю над банками, навесні — роздача землі селянам без викупу.

Після прийняття IV Універсалу ЦР прийняла закон про ліквідацію права власності на землю (19 січня 1918 р.) і закон про національно-персональну автономію.

Додаткова інформація

Із закону УЦР про національно-персональну автономію:

Ст. 1. Кожна з націй, що населяють Україну, має право в межах УНР на національно-персональну автономію: право на самостійний устрій свого національного життя... Це є невід'ємне право націй, і жодна з них не може бути позбавлена цього права чи обмежена в цьому.

IV Універсал відіграв важливу роль в історії української державності. Україна проголошувалася незалежною суверенною державою. Із проголошенням незалежності вона отримала змогу вести самостійну міжнародну політику і укласти Берестейський мирний договір з країнами Четверного союзу.

Наприкінці січня 1918 р. більшовики захопили Київ і розпочали «червоний терор».

Головні причини поразки військ УЦР у війні з радянською Росією:

  • керівництво УЦР не змогло створити боєздатну національну армію;

  • значна частина населення зайняла нейтральну позицію стосовно подій, що відбувалися;

  • соціальна невдоволеність внутрішньою політикою УЦР у селах і містах (затримка зарплатні залізничникам, робітникам; затримка проведення аграрної реформи);

  • віра українських солдатів в обіцянку більшовицького уряду роздати землю і покласти край війні;

  • політична і психологічна непідготовленість керівництва УЦР до війни(українські соціалісти в ЦР вважали, що війна між соціалістичними урядами неможлива в принципі);

  • нездатність керівників національно-визвольного руху повести за собою широкі народні маси.

Висновок. Війна радянської Росії з УНР негативно вплинула на перебіг національно-визвольної революції, а УЦР не змогла згуртувати українські сили для відсічі більшовицькому вторгненню. Прийняття IV Універсалу ЦР стало визначною подією у розвитку української державності. Україна нарешті проголосила про свою незалежність. І хоча ідея самостійності зазнала краху, вона надихала майбутні покоління на боротьбу за незалежність України.

БІЛЕТ №6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]