Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОММ (шпора).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
369.78 Кб
Скачать

39.Алгоритм покрокової регресії.

В основу алгоритму покрокової регресії покладено залежність оцінок параметрів економетр-ї моделі і коефіцієнтів парної кореляції.

Алгоритм має 4 кроки: 1.Усі вихідні дані змінних стандартизуються (нормалізуються):

2.Знаходиться кореляційна матриця:

3.Вибираються max{|ryxj|}. Найбільше |ryxj| вказує на ту незалежну змінну, яка найтісніше пов’язана з y. На цьому кроці на основі МНК знаходиться оцінка параметра цієї змінної в моделі: . 4.Серед ін значень ryxj вибирається max{|ryxj|} і в модель вводиться наступна незалежна змінна і т.д. Якщо немає обмеження на внесення до економетр-ї моделі кожної наступної незалежної змінної, то обчислення виконуються доти, поки поступово не будуть внесені до моделі всі змінні.

Сума квадратів залишків для такої моделі запишеться так: . Звідси мінімізації підлягає

.

Узявши похідну за кожним невідомим параметром j цієї функції і прирівнявши всі здобуті похідні нулю, дістанемо систему нормальних рівнянь.

41.Негат наслідки наявності гетероск-ті залишків в лін моделях

Якщо дисперсія залишків змінюється для кожного спостереження або для груп спостережень, то це явище назив гетероск-тю. Наявність гетероск-ті спричиняє поруш-я властивостей оцінок параметрів моделі при розрахунку їх за методом 1МНК; вони, як правило, залишаються незміщеними, об ґрунт-и, але неефективними. За гетероск-ті дисперсія 2u буде змінюватися через зростаючий розкид значень залишків, тобто вона зростатиме. Це означ, що буде зростати дисперсія оцінок параметрів моделі, яка приводить до збільш-я їх стандартних похибок. Інтервали довіри оцінок параметрів моделі також будуть більшими. Як наслідок, F та t-критерії дають неточні результати. Якщо не звернути увагу на гетероск-ть, то висновки будуть неправильними.

42.Негативні наслідки наявності автокореляції залишків в лінійних моделях.

Наявність автокореляції залишків у лін-й моделі призводить до таких 3 наслідків: 1.Оцінки параметрів моделі можуть бути незміщеними, але неефективними, тобто вибіркові дисперсії вектора оцінок Â можуть бути невиправдано великими. 2.Оскільки вибіркові дисперсії обчислюються не за уточненими формулами, то статист-і критерії t- і F-cтатистики, які знайдено для лін-ї моделі, практично не можуть бути викор-ні в дисперсійному аналізі. 3.Неефективність оцінок параметрів економетр-ї моделі призводить, як правило, до неефективних прогнозів, тобто прогнозів з дуже великою вибірковою дисперсією.

43.Негативні наслідки наявності мультик-і.

Основні наслідки наявності М-ті: 1.Падає точність оцінювання, яка виявляється так: а)помилки деяких конкретних оцінок стають занадто великими; б)ці помилки досить корельовані одна з одною; в)дисперсії оцінок параметрів різко збіл-ся. 2. Оцінки параметрів деяких змінних моделі можуть бути незначущими через наявність їх взаємозв’язку з іншими змінними, а не тому, що вони не впливають на залежну змінну. У такому разі множина вибіркових даних не дає змоги цей вплив виявити. 3.Оцінки параметрів стають досить чутливими до обсягів сукупності спостережень. Збіл-ня сукупності спостережень іноді може спричинитися до істотних змін в оцінках параметрів. Тому при побудові економетр-ї моделі потрібно мати інформацію про те, що між пояснювальними змінними не існує мульт-ті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]