Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОММ (шпора).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
369.78 Кб
Скачать

9.Коеф-т детерм-ії й корел-ії для моделі парної регресії. Перев-а суттєв-і коеф-а де терм-ії за t-крит

Частка дисперсії, що пояснює регресію наз коеф-т детермінації (R2). R2 викор-я як критерій адекватності моделі, бо є мірою пояснювальної сили незалеж змінної х та показує, на скільки % варіація залеж змінної визнач-я варіацією пояснюючих (незал-их) змінних. . R22регрес-а2заг-а=1- δ2помилки2заг-а=1-∑ℓі/∑(yi- )2. Чим ближчий R2[0,1] до 1, тим більшою є адекватність побуд-ої моделі даних спостереж-ь. Коеф-т кореляції-інваріантна оцінка коеф-а де термін-ії. R=(R2)^1/2. R характ-ує тісноту (щільність) зв’язку між залеж і пояснювал-и змінними. Чим ближче R[0,1] до 1 тим щільніший зв’язок. Перевірка значущості коеф-а детермінації за доп-ою t-крит-ію: t=R(n-m-1)^1/2/(1-R2)^1/2. Якщо знач-я цього критерію (по модулю) не менше за критичне (табличне) при вибраному рівні довіри і ступені свободи (n-m-1), то R2 є достовірним.

10.Коеф. Детерм-ї (кд) та корел-ї (кк) для моделі парної регресії. Перевірка суттєвості кд за допом. F-крит.

КД і КК - кіл-ні хар-ки дисперс-го аналізу, за якими можна зробити висновок - наскільки побудована економетр. (Е) модель узгоджується з емпіричною інформацією, на підставі якої її побудовано, тобто чи достовірна Е модель. КД показує на скільки % варіація залежної змінної визначається варіац. незалеж. змінних. R2=1-(Σli2/Σ(yi-yсер)2). КК характер. тісноту зв’язку між залеж. і пояснювальними змінними. R=√R2. Значення КД і КК належать множині: [0;1]. Чим ближчі ці значення до 1, тим істотніший зв’язок між змінними Е моделі і адекватніша ця модель даним спостережень.

Гіпотеза про істотність зв’язку між зал. і незал. змінними може бути перевірена за допом. F-критерія: 1)знах. Fp=R2*(n-2)/(1-R2). 2)знах. Fкр за табл-ми F-розподілу Фішера при ступенях вільності к1=1; к2=n-2 і обраною надійністю Р. 3)Fp порівнюється з Fкр. Якщо Fp>Fкр, то модель адекватна і R2 суттєво відрізняється від 0 і навпаки при Fp<Fкр..

11.Перевірка сутт-і оцінок парам-ів на осн-і t-крит-ію

Перевірку гіпотези про значущість параметрів економетр. моделі можна виконати згідно з t-критерієм: 1)знах. tp=aj/σ^aj. 2)знах tкр за таблицями t-критерія Стьюдента для обраного рівня значимості α і числа ступенів вільності к=n-m-1. 3) tp порівнюється з tкр. Якщо |tp|>tкр, то Н0 відхиляється і оцінку параметра aj можна вважати значимою і навпаки при |tp|<tкр.

12.Точк. Т та інтервал-й І прогноз на основі моделі парної регресії.

Існує 2 види прогнозування: (Т) і (І).

Припустимо, що нам відоме значення фактора для (n+1) періоду, тоді можна отримати прогнозне знач. у^n+1 за допом. моделі: у^n+101х1,n+1 - (Т) прогноз значень показника. (І) прогноз можна отримати так: (у^n+1-у^n+1; у^n+1+у^n+1), де у^n+1=tкр*σ^у^n+1; σ^у^n+1=√S2*(1+1/n+((xi-xcep)2/Σ(xi-xcep)2)).

13.Передумови застосув-я МНК для оцінки пар-ів парної лінійної регресії

Економетр. модель має вигляд Y=а0+а1*Х+u, де Y —значення залеж. змінної; X —незал. змінна; а0 і а1 —оцінки параметрів моделі; u —залишок. Щоб застосувати МНК, необхідне виконання таких передумов: 1)мат. сподівання залишка = нулю: М(u)=0. 2)дисперсія залишка незалежно від номера спостережень є постійною.

14.МНК оцінюв-я пар-ів множинної лінійної регресії.

МНК полягає в знаходженні таких оцінок параметрів а0, а1… аm за яких сума квадратів відхилень Σli2 спостережуваних знач. показника від розрахункових буде найменша.

Формула для оцінки параметрів множ. лін. регресії: {A}=[[X]T*[X]]-1*[X]T*{Y}. МНК доцільно застосов-и, коли залишки розпад-і нормально, тобто їх середнє знач-я = 0 і дисперсія стала.

15.Властив-і оцінок параметрів, знайдених за МНК

Оцінки параметрів є вибірковими хар-ми, що мають такі властивості: 1)незміщеність Н - мін. вимога, яка ставиться до оцінок параметрів. Якщо оцінка Н, то за багаторазового повторення випадкової вибірки сер. значення похибок =0. 2)ефективність Е. Вибіркові оцінки вектора параметрів А будуть Е тоді, коли їх дисперсії є найм. в класі незміщених оцінок. Величина дисперсії оцінок пар-ів залежить від кіл-ті спостережень, специфікації моделі та ефективного методу оцінювання цих параметрів. 3)обґрунтованість оцінки означає, що чим більші будуються вибірки, тим більша ймовірність того, що похибка оцінки не перевищуватиме достатньо малого значення . 4)інваріантність оцінки базується на тому, що в разі перетворення параметрів А за допомогою деякої функції g таке саме перетворення, виконане щодо A', дає оцінку g(A') нового параметра. Має велике практичне значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]