Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОММ (шпора).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
369.78 Кб
Скачать

1.Поняття економ-ої моделі, її складові частини

Економ-а модель - функція чи система ф-ій, що описує кореляційно-регресійний зв’язок між екон показниками, причому залежно від причинних зв’язків між ними один чи кілька із цих показників розгляд-я як залежні змінні, а інші - як незалежні. У заг-у випадку рівняння в економ-ій моделі має вигляд: Y=f(x1, x2,…,Xm,u), де У- резул-т, або залежна змінна, змінюв-я якої описує дане рівн-я; х1, х2,..., хm - фактори, або незалежні змінні, що визнач-ь поведінку У, u - стохастична складова. Економ-а модель склад-я: 1)Набір рівнянь поведінки, які вивод-я з екон-ї моделі. Ці рівняння включ-ь деякі змінні, знач-я яких спостеріг-я, а також «збурення», які відтвор-ь ефект від змінних, не включ-их до моделі у явному вигляді, та ефект від непередбачуваних подій. 2)Опис імовірнісного розподілу «збурень» (помилок).

2.Роль, місце економ моделей в управл ек сист-и

Сучасні методи управл-я екон системами та процесами баз-я на широкому викор-і математ-их методів та ЕОМ. Коли в екон науці постали задачі, які не вдається розв’язати за доп-ою традиційних екон методів, матем-ка посіла в цій науці одне з осн-их місць. Сформув-я напрямок теоретично-практичних досліджень - екон-ко-матем-не моделюв-я, що є вираж-ям процесу математизації наукового екон знання. Економ-ні моделі кількісно описують зв’язок між вхідними показниками екон системи (X) та результативним показником (Y). У аг-му вигляді економ-ну модель можна записати так: Y = f(X,u), де X - вхідні екон показники; u - випадкова, або стохастична, складова.

3.Прич, що спон появу випад склад-ої  регрес мод

Стохастичну складову ε економ-ої моделі наз помилкою (залишком, збуренням, відхил-ям). Причини виникн-я:

1)Регресійна модель являє собою складне переплет-я різних факторів, багато з яких фізично не можна врахувати в моделі. 2)Неправильно вибрана форма функц-ої залежності між змінними в моделі через недостатнє дослідж-я процесу, який підлягає моделюв-ю, або неправильно вибрані пояснювальні змінні. 3)Агрегув-я змінних. Залежн-ь між факторами являють собою залежн-і між цілими комплексами подібних величин. 4)Помилки вимірюв-я, які можуть бути допущ-і під час аналізу й обробки статист-их даних. 5)Обмеж-ь статист-их даних проявл-я в тому, що більшості моделі виражаються переважно неперервними функціями, але при цьому використовується набір даних, що має дискретну структуру. 6)Непередбаченість людського фактора, може бути одним із головних проявів відхилень незал-ої змінної в модельованих знач-ях.

4.Етапи побудови економетричної моделі

Етапи побудови економ-ої моделі: 1)Знайомство з екон теорією, висун-я гіпотези взаємозв’язку. Чітка постановка задачі. 2)Специф-я моделі, тобто сформул-я теоретичних уявл-ь і прийнят-я гіпотези у вигляді мате мат-их рівнянь, які встановл-ь зв’язки між осн-и визначальними змінними за припущ-я, що всі інші змінні є випадковими. 3)Формув-я масивів вихідної інформації згідно з метою та завдан-и дослідж-я. 4)Оцінка параметрів економ-ої моделі МНК, що дає змогу про аналіз-и залишки і визнач чи не суперечить специфікація моделі передумовам “класичної” моделі лін-ої регресії. 5)Якщо деякі передумови моделі не викон-я, то для продовж-я аналізу треба замін-и специфікацію або застосов-и інші методи оцінюв-я параметрів. 6)Провед-я аналізу вірогідності моделі та визнач-я прогнозу за побудов-ою моделлю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]