Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на политекономию.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
504.32 Кб
Скачать

4.2.Економічні та неекономічні блага. Товар і його властивості.

Благо – те, що здатне задовольняти потреби людини. Нееконом. Блага надяються людині природою, тобто без прикладання праці, у необмеженій кількості. Економ. блага – блага економ. діяльності людини, які існують в обмеженій кількості. Види – матер. І нематер., особисті і сусп., споживчі і виробничі., довгострокові і короткострокові, теперішні і майб., взаємозамінювані і взаємодоповнюючі.

Товар – це продукт людської праці, це річ яка спроможна задовольняти людські потреби і виготовлена не для власного безпосереднього споживання самим вир-ком, а для обміну на інші потрібні вир-кові речі через купівлю-продаж на ринку. Товар має 2 властивості: споживна вартість і вартість. Споживна вартість у товару, як і всякої іншої корисної речі, полягає насамперед у її спроможності через її природні якості задовольняти якусь потребу, але споживна вартість товару є суспільною споживною вартістю: по-перше вона є споживною вартістю не для вир-ка, а для інших членів суспільства, і по-друге, ця споживна вартість кількісно не повинна перевищувати відповідну потребу суспільства. Речі, які вироблено понад суспільні потребу є суспільно непотрібними і не корисними. Суспільна й абстрактна редуцирована праця утворює 2-гу властивість товару – його вартість. Вартість товару це не просто згусток чи кристал людської праці, що застигла в товарі. Праця є лише утворювачем і кількісним виміром вартості. Вартість – це усереднена, універсальна, всезагальна, уніфікована форма і кількісна міра економічних відносин між людьми з приводу виробництва різних речей та їх відчуження і привласнення через еквівалентно-відплатний обмін.. Конкретною грошовою формою ринкової вартості товару є його ціна.

4.3.Альтернативні теорії формування вартості.

Трудова теорія вартості: - вартість – уречевлена в товарі суспільно-необхідна праця. Прихильники: Вартість, за А. Смітом, визначається затраченою працею не однієї конкретної людини, а середньою, необхідною для певного рівня розвитку продуктивних сил, працею, а створюється продуктивною працею. Петті; Рікардо вважав,що єдиним джерелом вартості може бути тільки фізична праця суб єкта.

Теорія затрат в-ва:- вартість створює не лише жива,а й минула,уречевлена праця.

Представники:Торенс,Сеніор,Міль визначають вартість товарів за витратами на їхнє в-во (оплата праці,вартість сировини,матеріалів).

Теорія граничної корисності: - вартість визначається корисністю блага.

Представники: Менгер,Вальрас,Візер: вартість визначається ступенем корисності

останньою одиницею товару для споживача..

Гранична корисність – додаткова корисність,яку отримує споживач від додаткової одиниці товару чи послуги.

Теорія синтезу – вартість товару визначається витратами в-ва і корисністю.

Прихильники:Хікс.Самуельсон,Модільяні.

Теорія вартості витрачених можливостей – вартість товару чи ресурсу,від яких

відмовилися використати найкращим способом. Прихильники:Фрідріх Фон

Візер,Хайєк, Бен Паверк.