Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на политекономию.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
504.32 Кб
Скачать

5.4.Сутність грошової системи т аметоди її регулювання

Грошова система – форма організації грошового обігу,яка склалась у певній країні і законодавчо закріплена державою.

Складові грошової ситеми:назва національної грошової одиниці,види грошових знаків і характер їхнього забезпечення,порядок грошової емісії,порядок друкування,грошей і випуску їх в обіг,встановлення курсу національної валюти,наявність державних і недержавних фінансових інститутів,які здійснюють регулювання грошового обігу в країні.

Типи грошових систем:

Металева – грошова система,в якій роль загального еквівалента і засобу обігу виконують металеві гроші із золота чи срібла.

Паперово-кредитна – функціонують паперові й кредитні гроші. При цьому класичні паперові гроші як представники золота сьогодні зникли з обігу,але потреба в них збереглася,оскільки державний бюджет має дефіцит. Для його покриття державна скарбниця випускає паперові гроші,які не мають золотого забезпечення. Тому їх ще називають білетами державної скарбниці.

Види металевої системи: біметалізм є системою,де роль загального еквівалента законодавчо закріплюється одночасно на рівних правах за двома благородними металами – золотом і сріблом;монометалізм – грошова система,в якій роль загального еквівалента закріплюється за одним благородним металом – золотом.

Різновиди золотого монометалізму:риси золотомонетного стандарту: законодавча фіксація вагового вмісту золота в грошовій одиниці,вільний обіг золотих монет,виконання золотом усіх функцій грошей,відкриття карбування монет із золота,вільний обмін знаків вартості на золоті монети за їхньою номінальною вартістю,вільний рух золота між країнами,формування обмінних курсів валют на основі їхніх золотих паритетів.

Золотозливковий стандарт включав вільне карбування золотих монет і обмін їх на банкноти. Обмін банкнот міг проводитися лише на золоті зливки. Але його було обмежено вартістю зливків. Золотодевізний стандарт – при цьому зв язок грошей із золотом здійснюється через іноземну валюту,яка мала золоте забезпечення. Щоб обміняти власну національну валюту на золото,її потрібно було спочатку обміняти на валюту країн із золото зливковим стандартом,а вже останню – на золоті зливки. При золотодоларевому стандарті розмін національних валют на золото був відмінений в усіх країнах,а обмін доларів США на золото здійснювався лише для урядів та центральних банків країн.

Принципи паперово-кредитної системи: юридично закріплена демонетизація золота,повна відмова від золотого стандарту,скасована фіксація золотого вмісту національних валют,припинено виконання золотом ролі загального еквівалента,скасовано офіційну ціну на золото,яка раніше існувала,золото перетворено із грошового товару в звичайний товар,який продається й купується на світових ринках дорогоцінних металів за ціною,що скл. від попиту до плаваючих валютних курсів.

Конвертованість валют – здатність її вільно обмінювати на національні одиниці інших країн.

Валютний паритет – співвідношення валют різних країн,вимірюване співвідношенням їхнього золотого вмісту.

Валютний курс – ціна грошової одиниці однієї країни,виражена в грошових одиницях іншої країни.

Види конвертованості валют: повна:всі фізичні і юридичні особи як вітчизняні,так і зарубіжні,що володіють належною сумою грошей певної країни,можуть вільно і необмежено обмінювати їх на іноземні з метою здійснення всіх поточних і зовнішніх розрахунків. Часткова: на операції з купівлі й продажу валюти державою встановлюється певні обмеження. Внутрішня –передбачає надання прав громадянам і юридичним особам лише певної країни вільно купувати за національну валюту іноземну валюту для використання її у зовнішньоекономічній діяльності. Зовнішня є повноцінна і обмінюється між країнами. Неконвертована використовується виключно за кордон і не обертається на території країни,не вивозиться на світових валютних ринках.

Грошові реформи – цілеспрямовані перетворення,за допомогою яких здійснюються рішучі комплексні дії,спрямовані на оздоровлення економіки,фінансів,грошового обігу.