Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на политекономию.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
504.32 Кб
Скачать

5.5.Інфляція:суть,причини,типи,наслідки. Антиінфляційна політика

Інфляція – тривале і швидке знецінення грошей внаслідок надмірного зростання їх маси в обороті.

Причини інфляції: порушення пропорцій суспільного в-ва і споживання,нагромадження,попитом і пропозицією,грошовою масою в обігу і сумою товарних цін. Монополізація в-ва-збільшення податкового тягаря на товаровиробників. Мілітаризація економіки,що відволікає значну частину ресурсів в оборонну промисловість,призводить до недовиробництва товарів народного споживання,створює їх дефіцит,значне зростання дефіциту державного бюджету і державного боргу,зумовлених непродуктивними державними витратами,надмірна емісія паперових грошей,яка порушує закони грошового обігу,випередження темпів зростання заробітної плати порівняно з темпами зростання продуктивності праці.

Види інфляції за характером прояву: відкрита розвивається вільно і ніким не стримується,прихована – коли держава вживає заходи,спрямовані на безпосереднє стримування цін на товари і послуги,з одного боку,і доходів населення – з іншого.

Види інфляції за темпами зростання: повзуча – розвивається поступово,коли ціни зростають незначною мірою (не перевищує 10% на рік),галопуюча – коли ціни зростають швидко,10-100% щорічно. Гіперінфляція – коли ціни зростають астрономічно – на 1-2 % щодня або сягають 1000% і більше на рік.

Економічні наслідки інфляції:руйнує нормальні господарські зв язки,посилює диспропорції в економіці,дезорганізує інвестиційний прогрес,оскільки при нестримному зростанні цін мета в-ва може бути досягнута і без зростання в-ва;капітали переливаються з в-ва у сферу обігу,вони швидше обертаються і приносять величезні прибутки,а також переміщуються за кордон у пошуках прибутковішого застосування й гарантованого прибутку;порушується нормальне функціонування кредитно-грошової системи;згортаються товарно-грошові відносини й розширюється прямий продуктообмін на основі бартерних угод;негативно впливає на міжнародне,економічне та валютно-кредитне становище країни;зростають спекуляція,тіньова економіка,корупція.

Соціальні наслідки інфляції: інфляція знижує життєвий рівень усіх верств населення,особливо тих,які мають сталий дохід,оскільки темпи зростання доходів відстають від темпів зростання цін на товари й послуги;інфляція знецінює попередні грошові заощадження населення в банках,страхових полісах,щорічну ренту та інші паперові активи з фіксованою вартістю;посилює безробіття,підриває мотивацію до ефективної трудової діяльності;посилює соціальну диференціацію населення і соціальну напругу в суспільстві.

Антиінфляційна політика держави передбачає:здійснення тактичних заходів щодо зниження рівня наявної інфляції та стратегічних заходів,спрямованих на недопущення інфляції у тривалій перспективі;зростання в-ва і насичення ринку товарами;обмеження емісії грошей;подолання дефіциту державного бюджету;стимулювання нагромаджень та інвестицій;проведення обґрунтованої кредитної політики;скорочення ставок податків;проведення приватизації і стимулювання розвитку середнього й малого бізнесу;збільшення безготівкового обігу;широке впровадження електронної системи розрахунків;скорочення бартерних операцій;регулювання валютного курсу;розвиток ринку цінних паперів;подавлення інфляційних очікувань населення;проведення грошових реформ конфіскаційного типу.

Дефляція – загальне зниження середнього рівня цін а економіці.