Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на политекономию.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
504.32 Кб
Скачать

9.2.Торговельний капітал. Концепція витрат обігу. Торговельний прибуток.

Купецький капітал – виступав відносно самостійною формою капіталу стосовно в-ва і джерелом свого прибутку мав нееквівалентний обмін.

Особливості функціонування купецького капіталу:наживав велику прибутку за рахунок нееквівалентного обміну і тим самим нещадно експлуатував основну масу населення;підривав економічну основу безпосередніх товаровиробників;гальмував розвиток в-ва.

Торговельний капітал – відокремлена частина промислового капіталу,який застосовується у сфері обігу.

Функції торговельного капіталу:забезпечує рух продукту від в-ва до споживання;обслуговує процес купівлі і продажу товарів;забезпечує концентрацію грошових ресурсів у руках суб єктів економічної системи.

Форми торговельного капіталу:

Грошово-торговельний авансується на придбання товарів для продажу; товарно-торговельний авансується на обслуговуванні торговельної діяльності.

Ма́ркетинг— це діяльність, спрямована на створення попиту та досягнення цілей підприємства через максимальне задоволення потреб споживачів.

Функції маркетингу:

1) аналітична - це комплексний аналіз мікро та макросередовища, який включає в себе аналіз ринків, споживачів, попиту, конкурентів і конкуренції, а також товарів;

2) виробнича - це виробництво нових товарів, що відповідають все зростаючим вимогам споживачів і включає в себе організацію виробництва нового товару, організацію постачання та управління якістю;

3) збутова - це функція, яка включає в себе все те, що відбувається з товаром після його виробництва, але до моменту початку споживання, а саме: організація руху товару, організація сервісу, організація формування попиту і стимулювання збуту, формування товарної та цінової політики;

4) управлінська: пошук можливих шляхів розвитку діяльності підприємства, особливо в довгостроковому періоді, тобто організація стратегії та планування, інформаційне управління, організація комунікацій;

5) контрольна.

Торговельний прибуток – перетворена форма частини додаткової вартості,яку отримують підприємства у процесі їх господарської діяльності при здійсненні товарного обігу.

Витрати обігу — це витрати підприємств торгівлі, що виникають у процесі руху товарів до споживача, а також витрати підприємств громадського харчування, пов'язані з випуском і реалізацією продукції власного виробництва.

Чисті витрати — це витрати, пов'язані з актом купівлі-продажу товарів і зміною форми вартості. Ці витрати суспільно необхідні, але вони за своєю суттю непродуктивні й не створюють споживчу вартість, не збільшують вартість товару. До них відносять розходи, пов'язані з рекламою, обслуговуванням покупців, грошовим обігом, веденням касових і бухгалтерських операцій.

Додаткові витрати обігу — це витрати, що пов'язані з виконанням операцій з продовження процесу виробництва в сфері обігу. До них відносяться затрати на транспортування, зберігання, доробку, фасування, пакування товарів. При виконанні цих операцій товар як споживача вартість зберігається, перетворюється, доводиться до споживача, одночасно збільшується його вартість.

Н=П/АКпр+Актор*100%,

Н-норма прибутку;П-додаткова вартість,створена у промисловості і торгівлі;АК-сума промислового і торговельного капіталу.