Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на политекономию.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
504.32 Кб
Скачать

8.3. Прибуток на капітал і фактори,що його визначають. Функції і види прибутку.

Прибуток — частина вартості додаткового продукту, виражена в грошах.

Функції прибутку:

Оцінювальна — ефект використання основних ресурсів підприємства

Стимулююча — функція прибутку спрямована на зниження витрат виробництва запровадженням інновацій, що збільшує можливості розширення виробництва і зростання масштабів бізнесу.

Розподільча — функція прибутку забезпечує вибір підприємницької діяльності серед альтернативних варіантів.

На норму прибутку впливають такі чинники:

Швидкість обороту капіталу. При її зростанні до суб'єкта господарської діяльності скоріше повертаються витрачені кошти, в тому числі на заробітну плату. У такому разі за попередньої величини капіталу зростають обсяги виробництва і прибуток.

Економія витрат на засоби виробництва. Її досягають завдяки впровадженню досконалішої техніки, технології, передової організації виробництва і стимулюванню живої праці.

Масштаби виробництва. Зростання обсягів виробництва дає можливість використати ефективніші засоби виробництва (поточні лінії тощо) порівняно з середніми і малими підприємствами. Це сприяє економії витрат виробництва, а отже, підвищенню віддачі одиниці використаного капіталу.

Джерела прибутку:від реалізації продукції;продаж іншого майна підприємства;позареалізаційні операції;реалізація нових ідей у процесі в-ва.

Види прибутку:

Розрахунковий – різниця між ціною реалізованої продукції і витратами на її в-во;нормальний – винагорода за підприємницьку діяльність,складова витрат в-ва;економічний – різниця між обліковим і нормальним прибутком.

Норма прибутку=прибуток/авансований капітал*100% ( R/K*100%).

9.1.Сутність,функції та місце сфери обігу у ринковій економіці.

Інфраструктýра— сукупність галузей та видів діяльності, що обслуговують економіку, виробництво. Від того наскільки добре вона розвинута залежить у кінцевому підсумку і ефективність функціонування ринкової економіки. У свою чергу за рівнем розвитку ринкової інфраструктури можна судити і про ступінь розвитку ринку,ринкових відносин у тій чи іншій країні.

Під інфраструктурою ринку розуміють систему державних, приватних і громадських інститутів і технічних засобів, що обслуговують інтереси суб'єктів ринкових відносин, забезпечують їхню ефективну взаємодію та регулюють рух товарно-грошових потоків.

Основні елементи ринкової інфраструктури:

До організаційно-технічної інфраструктури ринку належать товарні біржі й аукціони, торгові доми і торгові палати, холдингові й брокерські компанії, інформаційні центри та ярмарки, сервісні центри, різного роду асоціації підприємців і споживачів, транспортні комунікації і засоби оперативного зв'язку.

Фінансово-кредитну інфраструктуру ринку утворюють банки, фондові й валютні біржі, страхові та інвестиційні компанії, фонди профспілок та інших громадських організацій. Це - всі ті, хто здатен здійснювати і здійснює мобілізацію тимчасово вільних грошових ресурсів, перетворює їх у кредити, а потім і в капіталовкладення.

Науково-дослідницька інфраструктура ринку включає в себе наукові інститути з вивчення ринкових проблем, інформаційно-консультативні фірми, аудиторські організації, спеціальні навчальні заклади. Тут ми розглянемо лише деякі елементи інфраструктури ринку. Особливе місце серед елементів інфраструктури належить біржам.

Функції інфраструктури ринку: сприяння учасникам ринкових відносин у реалізації їх інтересів; прискорення оперативності та ефективності роботи ринкових суб’єктів на основі спеціалізації окремих суб’єктів економіки і видів діяльності; організаційне оформлення ринкових відносин; забезпечення форм юридичного й економічного контролю, державного і суспільного регулювання ділової практики.

Сфера обігу – особливий макроекономічний простір у суспільному відтворювальному процесі,з єднувальна ланка між сферами в-ва і споживання.

Суб єкти сфери обігу: фондові біржі, комерційні банки, інвестиційні фонди,інноваційні фонди; товарна біржа, торгові будинки, торгово-посередницькі фірми.

Функції сфери обігу:

Реалізація створеного ВВП,що складається з безлічі компонентів;облік трудової діяльності обігу функцією праці в сфері обігу є реалізація вартості ВВП на всіх стадіях його руху;реалізація товарної частини ВВП;вплив товарного обігу та споживання.