Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на политекономию.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
504.32 Кб
Скачать

7.2. Кругооборот промислового капіталу,його стадії і форми.

Промисловий капітал – капітал,який здійснює свій рух за формулою

Кругооборот промислового капіталу – безперервний рух капіталу за 3 стадіями із послідовною зміною форм і поверненням у свою початкову форму у збільшеному обсязі.

Перша стадія. Рух капіталу починається зі стадії обігу, на які й капітал виступає у грошовій формі (Г) і виконує функцію забезпечення виробництва засобами виробництва (ЗВ) та робочою силою (РС); тобто змістом цієї стадії є створення передумов виробництва додаткової вартості:

Друга стадія. Після того як уже створенні умови для початку виробництва, починається рух капіталу безпосередньо на стадії виробництва (В). На цьому етапі капітал виступає у виробничій (або продуктивній) формі і виконує функцію виробництва товарів і створення вартості, невід'ємною частиною якої повинна бути додаткова вартість:

Третя стадія. Одержання підприємцем вартості та додаткової вартості неможливе, якщо капітал, тепер уже у новій функціональній формі - товарній, знову, як і на першій стадії, не пройде сфери обігу. Основною функцією капіталу в товарній формі є реалізація виробленого товару (Т') й отримання певної суми грошей (Г'), яка кількісно дорівнює Г (первісно авансовані гроші) та Аг, що і є, за визначенням К. Маркса, додатковою вартістю

7.3. Оборот промислового капіталу. Основний і оборотний капітал.

Оборот капіталу – безперервно повторюваний кругооборот в результаті якого авансовані кошти повністю повертаються до своєї авансованої форми.

Основний капітал - це та частина продуктивного капіталу, яка бере участь в кількох виробничих циклах, свою вартість переносить на створюваний продукт частинами і в процесі виробництва не змінює своєї натуральної форми (будівлі, споруди, машини, обладнання і т.д.).

Оборотний капітал - це та частина продуктивного капіталу, яка бере участь лише в одному виробничому циклі, свою вартість переносить на створюваний продукт відразу повністю і в процесі виробництва змінює натуральну форму (сировина, матеріали, паливо і робоча сила).

Фізичне зношування основного капіталу – відбувається в процесі виробничого споживання,а також під фізикохімічним впливом навколишнього середовища.

Моральне зношування основного капіталу – техніко-економічне старіння,що виявляється у втраті доцільності подальшої експлуатації через появу дешевих,але досконаліших засобів праці.

Види морального зношування:перший вид зумовлений появою дешевшого і досконалішого устаткування внаслідок підвищення продуктивності праці в галузях,що виробляють машини та обладнання подібних до тих,які використовуються на діючих підприємствах. Другий вид зумовлений винайденням нових якісних засобів праці,що призводить до старіння застосованих елементів основного капіталу.

Амортизáція— процес поступового перенесення вартості основних фондів на продукт, що виготовляється з їх допомогою.

Норма амортизації - це встановлений річний відсоток відшкодування вартості зношеної частини основних фондів.