Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на политекономию.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
504.32 Кб
Скачать

10.1. Доходи споживчого призначення та мотивація трудової діяльності.

Дохі́д —Гроші або матеріальні цінності, одержувані державою, юридичною та фізичною особою внаслідок якої-небудь діяльності.

Критерії класифікації доходів:

Рівень формування:доходи мікроекономічного рівня (заробітна плата,рента,процент,прибуток,амортизація,валовий і чистий дохід підприємств;доходи макроекономічного рівня:дохід сукупний,особистий,дохід кінцевого використання)

Суб єкти привласнення:доходи індивіда;доходи сім ї,доходи галузі,доходи фірми,держави,суспільства,територіальної громади.

Джерело надходження:заробітна плата,доходи працівників колективних підприємств,доходи від індивідуальної діяльності,доходи від підсобного господарства,доходи від кооперативної діяльності,доходи підприємців,відсотки від паю,орендна плата,соціальні пенсії,благодійні послуги.

Функціональний розподіл – розподіл доходів за факторами в-ва,до них за материнською концепцією належать праця,капітал,земля і підприємницькі здібності,а за марксистською – речові фактори (земля і капітал) та особовий (робоча сила).

10.2. Заробітна плата:сутність,функції,види та різновиди систем.

Заробі́тна пла́та— винагорода, обчислена, зазвичай, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Під системою оплати праці розуміється спосіб обчислення розмірів винагороди, належної виплати працівникам відповідно до витрат праці, а в ряді випадків і до її результатів.

Форми заробітної плати:

Погодинна форма - це оплата праці залежно від кваліфікації працівника, яка проводиться за годинними (денними) тарифними ставками із застосуванням нормативних завдань, чи місячними окладами за фактично відпрацьований час.

Відрядна форма - це оплата праці, встановлена залежно від кількості виготовленої ними продукції, виконаної роботи чи наданих послуг певної якості і яку здійснюють за нормами і розцінками, встановленими згідно з розрядом виконаних робіт.

Системи оплати праці:

Тарифна система використовується для розподілу робіт залежно від їх складності, а працівників — залежно від їх кваліфікації та відповідальності за розрядами тарифної сітки. Вона є основою формування та диференціації розмірів заробітної плати.

Сутність відрядно-преміальної системи оплати праці полягає в тому, що працівнику, крім заробітку за прямою відрядною системою, нараховується премія за виконання (чи перевиконання) певних кількісних і якісних показників.

При використанні колективної системи оплати праці спочатку розраховується заробіток всієї бригади як при прямій відрядній системі, використовуючи бригадний розцінок.

Функція заробітної плати – це її призначення, роль, складова сфери практичної діяльності в узгоджені і реалізації інтересів головних суб’єктів соціально-трудових відносин – найманих працівників і роботодавців.

Функції:

Відтворювальна функція полягає у забезпеченні працівників та членів їх родини необхідними життєвими благами для відновлення витраченої в процесі виробництва робочої сили та для відтворення поколінь.

Регулювальна функція вирішує проблеми регулювання вартості робочої сили на ринку праці під впливом співвідношення її попиту та пропозиції і розподілу трудових ресурсів за регіонами, галузями, підприємствами з урахуванням як особистих інтересів працівника щодо сфери прикладання своєї праці та інтересів ринкового виробництва, зумовлених економічною кон’юнктурою.

Соціальна функція покликана забезпечити рівну заробітну плату в однакових умовах праці та усунення будь-якої дискримінації в оплаті праці.

Оптимізаційна функція забезпечує певні пропорції в зростанні рівнів заробітної плати та продуктивності праці.

Види заробітної плати:

Номінальна являє собою суму грошей, яку отримує робітник за виконану роботу.

Реальна— це сума матеріальних і духовних благ та послуг, які можна придбати за номінальну зарплату.

Фактори, що впливають на загальний рівень заробітної плати:профспілки,роботодавці,держава,союзи підприємців,співвідношення попиту і пропозиції робочої сили.

Рух реальної заробітної плати визначається за формулою:

Ірзп=Інзп/Іц,

Ірзп – індекс реальної заробітної плати; Інзп – індекс номінальної заробітної плати;Піц – індекс цін на товари і послуги.