Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на политекономию.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
504.32 Кб
Скачать

7.1. Сутність капіталу,його матеріально-речовий зміст та соціально-економічна форма.

Капітал – складна,багатоаспектна категорія,еволюція якої відобразила історичний процес розвитку природи,форм руху,динаміки та структури товарного в-ва.

Матеріально-речовий зміст капіталу формує речові та особисті,фінансові та інтелектуальні фактори товарного в-ва,його продукти,які обслуговують процес створення економічних благ та їх просування у сфері в-ва,обміну,споживання.

Капітал як соціально-економічна форма – спеціальні суспільні відносини,що виникають за певних історичних умов.

Підходи до визначення капіталу: предметно-функціональний (капітал як засіб в-ва);соціально-економічний (капітал як специфічні суспільні відносини);грошовий (капітал як фінансовий ресурс);ототожнення капіталу як винагороду за відмову від задоволення поточних потреб заради дотримання майбутніх благ;трактування капіталу як певного вкладення.

Людський капітал – сукупність розумових та фізичних здібностей людини.

Первісне нагромадження капіталу - історичний процес відділення працівника від власності на умови його праці, перетворення безпосередніх виробників у найманих робітників, перетворення засобів виробництва і життєвих засобів у капітал.

Складові елементи процесу первісного нагромадження капіталу:розвиток товарно-грошових відносин;встановлення ринкової економіки;розвиток міжнародної торгівлі;посилення підприємницької ініціативи.

Авансо́ваний капіта́л — грошові кошти або майнові цінності, попередньо інвестовані в проект, до того, як він став приносити дохід.

Класична політ економічна і марксистська школи поділяють капітал на постійний і змінний.

Постійний капітал — частина авансованого капіталу

Змінний капітал — частина авансованого капіталу,вкладеного в найми робочої сили та інших оборотних активів.

Аспекти капіталу:за джерелами формувань (власний – капітал,вкладений власником фірми;залучений створюється за рахунок розміщення цінних паперів та отримання банківського кредиту);за напрямами інвестування:речовий,людський;за сферами застосування:промисловий-капітал,який застосовується у сфері матеріального та нематеріального в-ва з метою отримання прибутку;торговельний-капітал,який функціонує у сфері товарного обігу,забезпечуючи одержання торговельного прибутку;позичковий-капітал,який надається в позику та приносить власнику грошовий дохід у вигляді процента;за способом обороту та перенесення вартості:основний,оборотний;за формами функціонування:індивідуальний,колективний,суспільний;за масштабом функціонування:національний,міжнародний;за роллю у створенні додаткової вартості:постійний,змінний.

Робо́ча си́ла — здатність людини до праці, сукупність фізичних і духовних здібностей, що людина використовує у своїй діяльності.

Нагромадження капіталу – збільшення обсягів капіталу країни завдяки заощадженню та інвестуванню частини виробленої в цій країні продукції.

Форми нагромадження капіталу:концентрація – збільшення власного капіталу за рахунок перетворення прибутку на капітал;централізація – збільшення розмірів капіталу внаслідок об єднання або злиття раніше самостійних капіталів.