Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цив проц.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

13. Принципи диспозитивності, змагальності та рівноправності сторін в цивільному процесі.

Диспозитивність. Ст. 11 ЦПКУ: Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи (за винятком тих осіб, які не мають цивільної процесуальної дієздатності), в інтересах яких заявлено вимоги. Суд залучає відповідний орган чи особу, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, якщо дії законного представника суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Основу принципу диспозитивності становить можливість всіх заінтересованих осіб (позивача, відповідача, третіх осіб, представників сторін та інших учасників процесу) вільно, за своїм розсудом упорядковувати (регулювати) свої відносини, діяти на власний розсуд: вступати у правовідносини чи ні, визнавати їх зміст, здійснювати свої права або утримуватися від цього.

Принцип диспозитивності складається з наступних елементів:

– порушення цивільної справи в суді;

– визначення характеру й обсягу позовних вимог і заперечень, можливість їх зміни;

– розпорядження матеріальними правами і процесуальними засобами їх захисту, зокрема, відмова від позову, визнання позову, досягнення мирової угоди;

– порушення апеляційного та касаційного провадження, перегляд справи за нововиявленими та виключними обставинами;

– вимога примусового виконання судової постанови у цивільній справі.

Змагальність. Ст. 10 ЦПКУ: Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд сприяє всебічному і повному з’ясуванню обставин справи: роз’яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов’язки, попереджує про наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

Суть даного принципу полягає у забезпеченні широкої можливості сторонам, які беруть участь у справі, відстоювати свої права та законні інтереси, свою позицію у справі, свободу надання ними суду своїх доказів і доведення перед судом їх переконливості тощо. Реалізуючи принцип змагальності, сторони можуть активно і на рівних дискутувати, вільно висловлювати свої думки, давати тлумачення фактів, подій і доказів, пов’язаних з даною справою, відповідних законодавчих актів. Таким шляхом іде пошук істини, справедливості, забезпечення законності й обґрунтованості акту правосуддя. При цьому суду належить керівна роль в ході судового засідання, пошуку об’єктивної істини, неухильного дотримання всіх правил судового розгляду, встановлених законом.

Рівноправність. Ст. 31 ЦПКУ: Сторони мають рівні процесуальні права і обов’язки. Полягає в тому, що сторони в ЦП наділяються рівними (але не однаковими) процесуальними правами та обов’язками. Позивач та відповідач мають право знайомитися з матеріалами справи, робити з них виписки, отримувати копії рішень, ухвал тощо, приймати участь в судових засіданнях, надавати докази, подавати клопотання та відводи, оскаржувати рішення тощо (+ст. 27 ЦПКУ). Сторони наділяються рівними обов’язками: вони зобов’язані добросовісно користуватися приналежними їх процесуальними правами. Принципи процесуальної рівноправності сторін діє на всіх стадіях та у всіх провадженнях ЦП. Його дію не можна зводити тільки до рівноправ’я у наданні доказів. Він забезпечує рівні можливості захисту та здійснення рівних прав, рівні обов’язки, рівну процесуальну допомогу сторонам від суду. Від тісно пов’язаний з принципами диспозитивності та змагальності, в сукупності з якими і досягається рівність сторін у цивільному судочинстві. Суд зобов’язаний застосовувати всі передбачені законом засоби по забезпеченню даного принципу.