Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цив проц.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

88. Органи примусового виконання судових рішень.

Примусове виконання рішень в Україні покладається на Державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Відповідно до ЗУ «Про державну виконавчу службу» і ЗУ «Про виконавче проавдження» примусове виконання рішень здійснюють державні виконавці департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, до складу якого входить відділ примусового виконання рішень; управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, до складу яких входять відділи примусового виконання рішень; районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні відділи державної виконавчої служби відповідних управлінь юстиції.

Також ЗУ «Про виконавче проавдження»: Стаття 3. Виконання рішень іншими органами. 1. У випадках, передбачених законом, рішення судів та інших органів щодо стягнення коштів виконуються податковими органами, банками та іншими фінансовими установами. Рішення зазначених органів можуть виконуватися відповідно до закону також іншими органами, установами, організаціями, посадовими особами та громадянами. 2. Рішення про стягнення коштів з державного та місцевих бюджетів або бюджетних установ виконуються органами Державного казначейства України в установленому Кабінетом Міністрів України порядку. 3. Органи, установи, організації та особи, зазначені в частинах першій і другій цієї статті, не є органами примусового виконання, крім органів та посадових осіб, які виконують рішення про притягнення до кримінальної або адміністративної відповідальності.

Згідно ч. 3-4 ст. 2 ЗУ «Про виконавче проавдження» за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення, або у разі виконання зведеного виконавчого провадження у встановленому Міністерством юстиції України порядку можуть утворюватися виконавчі групи, до складу яких включаються державні виконавці одного або кількох органів державної виконавчої служби. Постановою директора Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України або начальника управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, Головного управління юстиції в області, містах Києві та Севастополі на керівника групи можуть покладатися права і повноваження у виконавчому провадженні, встановлені цим Законом, для начальників відділів примусового виконання рішень та заступників начальників районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції – начальників відділів державної виконавчої служби (далі – начальники відділів). Інші органи, установи, організації і посадові особи здійснюють виконавчі дії у випадках, передбачених законом на вимогу чи за дорученням державного виконавця.

89. 3Агальна характеристика виконавчого провадження.

ЗУ «Про виконавче провадження» визначає умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Стаття 1. Виконавче провадження. 1. Виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) – це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьому Законі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню (далі – рішення).

Підставою для порушення виконавчого провадження може бути виконавчий лист, судовий наказ виконавчий напис нотаріуса, рішення третейського суду та інше.

ДВС відіграє важливу роль у встановленні правової системи в державі.

Процес здійснення виконавчого провадження складається із сукупності послідовних організаційних етапів та дій, які регулюються правовими нормами, встановленими законодавством України.

Аналізуючи законодавство України, що регулює правовідносини з примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб),очевидно, що виконавче провадження складається з трьох основних етапів:

1) Порушення виконавчого провадження;

2) Здійснення виконавчого провадження;

3) Завершення виконавчого провадження.

Кожний етап виконавчого провадження має свої послідовні стадії, мету, завдання, коло учасників, результат та процесуальне фіксування.

На першому етапі виконавчого провадження – порушення виконавчого провадження, може бути одна або дві стадії.

Будь-яке виконавче провадження починається із своєї першої стадії – пред’явлення виконавчого документа для примусового виконання в державну виконавчу України.

В залежності від рішення, яке прийме державний виконавець після отримання документів про відкриття виконавчого провадження,рух виконавчого провадження як процесу може бути або зупинено або продовжено (виконавче провадження набуває свого розвитку).

Якщо державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження,процес його руху зупиняється, виконавчі дії не провадяться, у випадку ж коли державний виконавець прийняв рішення про відкриття виконавчого провадження, виконавче провадження, як процес набуває свого розвитку і вступає в свою другу стадію першого етапу – стадію відкриття виконавчого провадження.