Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цив проц.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

20. Поняття та види співучасті в цивільному процесі. Процесуальні права та обов’язки співучасників.

Ст. 32. Участь у справі кількох позивачів або відповідачів: 1. Позов може бути пред’явлений спільно кількома позивачами або до кількох відповідачів. Кожен із позивачів або відповідачів щодо другої сторони діє в цивільному процесі самостійно. 2. Участь у справі кількох позивачів і (або) відповідачів (процесуальна співучасть) допускається, якщо: 1) предметом спору є спільні права чи обов’язки кількох позивачів або відповідачів; 2) права і обов’язки кількох позивачів чи відповідачів виникли з однієї підстави; 3) предметом спору є однорідні права і обов’язки. 3. Співучасники можуть доручити вести справу одному із співучасників, якщо він має повну цивільну процесуальну дієздатність.

Процесуальна співучасть – це обумовлену нормами матеріального права множинність осіб на тій чи іншій стороні у цивільному процесі в силу наявності спільного права чи спільного обов’язку.

Усі процесуальні співучасники мають однакові права і несуть однакові обов’язки. Вони рівні в правах і обов’язках як відносно один одного (внутрішня рівність), так і стосовно іншої сторони (зовнішня рівність). Кожен з позивачів або відповідачів щодо іншої сторони виступає в процесі самостійно. Вони вправі виступати самостійно і стосовно інших процесуальних співучасників на своїй стороні. В багатьох випадках процесуальних співучасників поєднують спільні інтереси, наявність яких дозволяє мати одного представника в суді.

Співучасть розрізняють на види за 2 критеріями. За формою співучасть буває: 1) активною – кілька позивачів пред’являють позов до одного відповідача. 2) пасивною – один позивач пред’являє позов до декількох відповідачів; 3) змішаною – кілька співпозивачів пред’являють позов до кількох співвідповідачів.

За ступінню обов’язковості співучасть буває обов’язкової та факультативною. Обов’язкова співучасть наступає в тому випадку, коли характер спірних майнових правовідносин такий, що питання про права та обов’язки одного із суб’єктів неможливо вирішити без залучення у процес інших суб’єктів цих правовідносин. Підставою співучасті тут є загальне право та загальний обов’язок. Факультативна співучасть буває тоді, коли в матеріальних правовідносинах немає обов’язковою множинності суб’єктів на тій чи іншій стороні. Тобто виникає процесуальна ситуація, за якої необов’язково залучати всіх суб’єктів правовідносин, щоб вирішити питання про права та обов’язки одного з них.

21. Склад суду. Підстави для відводу суддів.

Стаття 18. Склад суду. 1. Цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються одноособово суддею, який є головуючим і діє від імені суду. 2. У випадках, встановлених цим Кодексом, цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і двох народних засідателів, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді. 3. Цивільні справи у судах апеляційної інстанції розглядаються колегією у складі трьох суддів, головуючий з числа яких визначається в установленому законом порядку. 4. Цивільні справи у суді касаційної інстанції розглядаються колегією у складі не менше трьох суддів. 5. Цивільні справи у Верховному Суді України розглядаються колегіально. 6. Під час перегляду рішення, ухвали суду чи судового наказу у зв’язку з нововиявленими обставинами суд діє в такому самому складі, в якому вони були ухвалені (одноособово або колегіально). 7. Суддя чи склад колегії суддів для розгляду конкретної справи визначається в порядку, встановленому частиною третьою статті 11-1 цього Кодексу.

Стаття 20. Підстави для відводу судді. 1. Суддя не може брати участі в розгляді справи і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) під час попереднього вирішення цієї справи він брав участь у процесі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, секретар судового засідання; 2) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 3) він є членом сім’ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім’ї або близький родич цих осіб) сторони або інших осіб, які беруть участь у справі; 4) якщо є інші обставини, які викликають сумнів в об’єктивності та неупередженості судді; 5) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи, встановлений частиною третьою статті 11-1 цього Кодексу. 2. До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім’ї або близькими родичами між собою.