Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛЬНЕ - екзамен.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
174.67 Кб
Скачать

26

1.Предмет цивільного права

Предмет цивільного права – це сукупність однорідних суспільних відносин, які регулюються цивільним правом.

Предметом цивільного права є: 1) майнові відносини; 2) особисті немайнові відносини.

Майнові відносини – це відносини, які складаються з приводу належності, використання, переходу засобів виробництва, предметів споживання та інших майнових благ.

За змістом майнові відносини поділяються на дві групи:

а) відносини власності; б) відносини у галузі товарообігу.

2.Метод цивільного права

Методом цивільного права – є сукупність способів та заходів, що впливають на формування поведінки суб´єктів відносин.

Цивільно-правовий метод характеризується, передусім, юридичною рівністю сторін; диспозитивністю (правом сторін самостійно визначати характер своїх відносин у межах чинного законодавства); особливим способом вирішення спорів між учасниками цивільних правовідносин; наявністю майнової відповідальності сторін.

Юридична рівність учасників цивільно-правових відносин проявляється в тому, що сторони визнаються правом як самостійні, не залежні одна від одної особи.

3.Система цивільного права

Система цивільного права – це структура, елементами якої є цивільно-правові норми і інститути, розміщені в певній послідовності.

Елементами цієї структури є юридичні норми, інститути та підгалузі, розміщені у певній логічній послідовності.

Сучасна система цивільного права має загальну та спеціальну (особливу) частини.

Загальну частину становлять норми та інститути про суб'єктів та об'єкти цивільного права, угоди, представництво і довіреність, позовнудавність. Ці норми та інститути є загальними у тому розумінні, що вони рівною мірою стосуються інститутів і підгалузей, що складають спеціальну (особливу) частину.

Спеціальна або особлива частина цивільного права регулює спеціальні (особливі) суспільні відносини і складається з таких інститутів: особисті немайнові права фізичної особи; право власності та інші речові права; право інтелектуальної власності; зобов´язальне право; спадкове право.

4.Цивільне законодавство

Цивільне законодавство – це система нормативних актів, які містять у собі цивільно-правові норми. Цивільне право – це сукупність юридичних норм, це внутрішня форма права, зміст якого визначається конкретним соціально-економічним розвитком держави. Цивільне законодавство – це система нормативних актів, зовнішня форма права.

Структура цивільного законодавства є будовою і внутрішньою формою організації системи цивільних нормативних актів. Цивільно-правові акти в залежності від їх юридичної сили і престижу перебувають на різних структурних рівнях, а тому система цивільних правових актів в цілому є поліструктурною.

Цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників.

1. Основу цивільного законодавства України становить Конституція України.

2. Основним актом цивільного законодавства України є Цивільний кодекс України.

Актами цивільного законодавства є також інші закони України, які приймаються відповідно до Конституції України та цього Кодексу.