Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛЬНЕ - екзамен.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
174.67 Кб
Скачать

35.Умови дійсності правочинів

Під умовами дійсності правочину розуміють передбачені законом вимоги, яким повинен відповідати будь-який правочин.

Умови дійсності правочину є такими.

  1. Суб'єктний склад. Особи, які укладають правочин, повинні мати необхідну правоздатність і дієздатність. Так, неповнолітній віком від 14 до 18 років може укладати лише дрібні побутові правочини.

Якщо неповнолітній без згоди батьків чи піклувальника уклав договір піднайму житла, то такий договір може бути визнаний в судовому порядку недійсним.

  1. Відповідність змісту правочину закону. Тобто умови правочину повинні відповідати вимогам як закону, так і підзаконних актів.

  2. Відповідність форми правочину закону. Правочини можуть укладатися в усній, письмовій та нотаріальній формі, яку визначають самі сторони. В окремих випадках законодавець вимагає конкретної форми правочину під страхом його недійсності.

  3. Єдність волі і волевиявлення сторін. Якщо такої єдності немає, може йтися про укладення правочину внаслідок насильства, обману, помилки, збігу тяжких обставин, тобто коли воля сторони відсутня взагалі або ж спотворена.

  4. Здійсненність правочину. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

36.Державна реєстрація правочинів

Державній реєстрації підлягають правочини предметом яких є нерухоме майно (земельні ділянки, а також об’єкт розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення). До таких договорів належать, зокрема:

• договори купівлі-продажу, міни нерухомості;

• договори про передачу нерухомого майна під виплату ренти;

• договори довічного утримання (догляду), за якими передається набувачеві у власність нерухоме майно;

• договори найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладені на строк не менше ніж один рік;

• договори управління нерухомим майном…

Державна реєстрація правочинів проводиться шляхом внесення нотаріусом запису до Реєстру одночасно з його нотаріальним посвідченням.

Датою державної реєстрації правочину є дата та час внесення відповідного запису до Реєстру.

Державна реєстрація договорів та інших правочинів у випадках, встановлених законами та іншими нормативно-правовими актами України, здійснюється у:

• Державному реєстрі правочинів.

• Національному банку України.

• Державному реєстрі іпотек.

• Державному реєстрі прав на нерухоме майно…

37.Нотаріальне посвідчення правочинів

Нотаріальне посвідчення може бути вчинене лише такого правочину, який відповідає загальним вимогам, встановленим законодавством, а саме: зміст правочину не може суперечити Цивільному кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Недодержання сторонами правочину вимоги закону про його обов’язкове нотаріальне посвідчення, тягне за собою визнання такого правочину нікчемним.

Чинним законодавством України чітко визначено, які правочини підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню, а саме:

• договори про відчуження (купівля-продаж, міна, дарування…);

• іпотечні договори;

• договори купівлі-продажу (приватизації) державного майна;

• договори управління нерухомим майном;

• договори про створення акціонерних товариств, якщо товариства створюються фізичними особами…

За домовленістю сторін нотаріуси посвідчують інші правочини, укладені у письмовій формі, нотаріальне посвідчення яких законом не передбачено.

До нотаріального посвідчення правочину нотаріус зобов’язаний здійснити перевірку дієздатності та правоздатності сторін правочину.Правочин, який підлягає нотаріальному посвідченню є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення.