Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛЬНЕ - екзамен.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
174.67 Кб
Скачать

57.Первинні та похідні способи набуття права власності

Первинні підстави передбачають набуття права власності на річ незалежно від прав на неї інших осіб. (створення нової речі)

До первинних засобів виникнення права власності належать: створення нового майна, привласнення загальнодоступних дарів природи, набуття права власності на безхазяйну річ, набуття права власності на рухому річ, від якої власник відмовився, знахідка, набуття права власності на бездоглядну домашню тварину, скарб, набуття права власності за набувальною власністю, набуття права власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності.

При використанні похідних підстав право власності засновується на праві власності попереднього власника: договір, спадкування. (перехід власності від волі попереднього власника).

58.Право державної власності

1. У державній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить державі Україна.

2. Від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють відповідно органи державної влади.

3. Управління майном, що є у державній власності, здійснюється державними органами, а у випадках, передбачених законом, може здійснюватися іншими суб'єктами.

Право державної власності може бути визначене як влада (повноваження) держави використовувати (володіти, користуватися, розпоряджатися, управляти тощо) майно, котре їй належить.

Суб'єктом права державної власності є держава Україна, яка виступає представником спільних інтересів народу.

Коло об'єктів права державної власності не обмежене. Держава може бути власником будь-яких речей, в тому числі тих, що вилучені з цивільного обігу і обмежені у обігу. Отже, у державній власності знаходиться майно, у тому числі грошові кошти, яке належить державі Україна.

59.Підстави набуття державою права власності

Державна власність виникає різними способами.

1.Націоналізація – це примусове безоплатне вилучення засобів виробництва, що перебувають у приватній власності, з наступною передачею їх у державну або іншу власність.

2.Похідним способом виникнення права державної власності є угоди у сфері внутрішнього і зовнішнього товарообігу (оплатні і безоплатні). Вони забезпечують перехід у державну власність матеріальних благ від інших власників (недержавних підприємств та організацій, окремих громадян).

3.Реквізиція – це примусове вилучення державою майна власника у державних або громадських інтересах з виплатою йому вартості майна. Застосовується у період війни, стихійного лиха, масових епідемій…

4.Конфіскація – це примусове безоплатне вилучення державою майна в особи як санкція за правопорушення.

5.Однією з підстав виникнення права державної власності є визнання майна безхазяйним. Безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

6.Скарб переходить у власність держави. Державна власність у такому разі виникає автоматично без спеціального судового чи іншого рішення.

60.Право комунальної власності

У комунальній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить територіальній громаді.

Управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Суб'єктом права комунальної власності є територіальні громади в особі обласних, районних, міських, селищних і сільських рад.

Право комунальної власності - право територіальної громади володіти, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

До об'єктів права комунальної власності можуть належати рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, ін. кошти, земля, природні ресурси, що є у власності тер. громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їх спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад, необхідні для забезпечення економічного і соціального розвитку відповідної території.