Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛЬНЕ - екзамен.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
174.67 Кб
Скачать

87.Патентне право

Патентне право – це сукупність норм що регулюють майнові та особисті немайнові відносини, які виникли у зв’язку з визначенням авторства на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, встановлення режиму використання цих об’єктів матеріальним та моральним стимулюванням, а також захистом прав авторів і патентовласників.

Патентоздатність – це властивість нововведення бути визнаним винаходом, корисною моделлю, промисловим зразком у правовому відношенні і відповідно одержати правову охорону.

Не можуть отримати правову охорону в межах патентного права: наукові теорії, математичні методи, плани, умовні позначення, правила, комп’юторні програми, сорти тварин та рослин.

Основними джерелами патентного права України є: Конституція України; Цивільний кодекс України; ЗУ «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» та «Про охорону прав на промислові зразки».

88.Субєкти та об’єкти патентного права

Субєкти патентного права:

1.Автори винаходів, корисних моделей, промислових зразків, які є фізичними особами.

2.Патентовласники.

3.Фіз. і юр. особи які не є авторами, але одержали окремі патентні права за законом або договором.

Обєкти патентного права:

1.Винаходи.

2.Корисні моделі.

3.Промислові зразки яким надається правова охорона що не суперечить суспільним інтересам, принципам гуманності та моралі та відповідає умовам патентоздатності.

89.Право інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію

Раціоналізаторською пропозицією - є визнана юридичною особою пропозиція, яка містить технологічне (технічне) або організаційне рішення у будь-якій сфері її діяльності.

Об'єктом раціоналізаторської пропозиції може бути матеріальний об'єкт або процес.

Суб'єктами права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію є її автор та юридична особа, якій ця пропозиція подана.

Автором раціоналізаторської пропозиції може бути лише фізична особа незалежно від її віку, правосуб'єктності, громадянства тощо.

Авторами раціоналізаторської пропозиції можуть бути спільно кілька осіб - співавтори.

Визнання пропозиції раціоналізаторською, а так само дати її подання та авторства підтверджується свідоцтвом на раціоналізаторську пропозицію, яке оформляється листом з відповідними відомостями.

90.Право інтелектуальної власності на промисловий зразок

Промисловий зразок — це нове конструктивне вирішення виробу, що визначає його зовнішній вигляд і придатне для здійснення промисловим способом.

Обєктом промислового зразка є:

1.Форма.

2.Малюнок.

3.Розмалювання.

4.Або їх поєднання що визначає зовнішній вигляд промислового вироку і призначені для задоволення естетичних агрономічних потреб.

Промисловий зразок вважається придатним для набуття права інтелектуальної власності на нього, якщо він, відповідно до закону, є новим.

Набуття права інтелектуальної власності на промисловий зразок засвідчується патентом.

Майновими правами інтелектуальної власності на промисловий зразок є: право на використання промислового зразка; виключне право дозволяти використання промислового зразка; виключне право перешкоджати неправомірному використанню промислового зразка, в тому числі забороняти таке використання…