Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛЬНЕ - екзамен.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
174.67 Кб
Скачать

127.Поняття та істотні умови договору позички.

За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку.

Договір позички є як реальним, так і консенсуальним, двосторонній, безоплатний.

Договір позички речі побутового призначення між фізичними особами може укладатися усно.

Договір позички між юридичними особами, а також між юридичною та фізичною особою укладається у письмовій формі.

Договір позички транспортного засобу, в якому хоча б однією стороною є фізична особа, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Позичкодавцем може бути фізична або юридична особа.

Якщо сторони не встановили строку користування річчю, він визначається відповідно до мети користування нею.

Договір позички припиняється у разі смерті фізичної особи або ліквідації юридичної особи, якій річ було передано в користування, якщо інше не встановлено договором.

128.Загальні положення про підряд.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Договір підряду є консенсуальний, оплатний, двосторонній.

Сторонами цього договору є з одного боку замовник - особа, яка замовляє роботи та надає контрагенту завдання на виконання роботи, а із іншого підрядник - особа, яка таку роботу виконує.

Форма договору підряду може бути як усною так і письмовою.

У договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення.

Якщо у договорі підряду не встановлено ціну роботи або способи її визначення, ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що звичайно застосовуються за аналогічні роботи з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами.

Момент обговорення сторонами істотних умов договору щодо здійснення дій виконання робіт – є метою майбутнього договору, а їх реалізація призводить до створення результату (об’єкту).

Предметом договору підряду є індивідуалізований результат праці підрядника який набуває тієї чи іншої матеріалізованої форми.

Підрядник має право доручити виконаня певної роботи третім особам -субпідрядникам.

Строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду.

До вимог щодо неналежної якості роботи, виконаної за договором підряду, застосовується позовна давність в один рік, а щодо будівель і споруд - три роки від дня прийняття роботи замовником.

129.Поняття та умови договору побутового підряду.

За договором побутового підряду підрядник, який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується виконати за завданням фізичної особи (замовника) певну роботу, призначену для задоволення побутових та інших особистих потреб, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Договір побутового підряду є двосторонній, консенсуальний, оплатний.

У договорі побутового підряду сторонами виступають особа, що здійснює підприємницьку діяльність, на стороні підрядника та фізична особа на стороні замовника. Підрядник повинен мати статус суб'єкта підприємницької діяльності.

Предметом договору є результат робіт, призначений для задоволення побутових та інших особистих потреб, а не для здійснення підприємницької діяльності.

Даний договір є публічним, тобто на нього поширюються особливості встановлені цивільним законодавством щодо публічних договорів.

Робота призначена задовольнити побутові чи інші особисті потреби замовника, тобто її результат повинен бути призначеним для використання не пов’язаного з підприємницькою діяльністю.

Форма договору: усна або письмова.

Договір побутового підряду вважається укладеним у належній формі, якщо підрядник видав замовникові квитанцію або інший документ, що підтверджує укладення договору.