Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цив проц.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

62. Поняття доказування у цивільному процесі.

Доказуванням – це діяльність суду та осіб, які беруть участь у справі, по збиранню, дослідженню та оцінці доказів, спрямована на зясування дійсних прав та обов’язків учасників спірних матеріальних правовідносин шляхом зазначення про докази, їх збирання, подання, дослідження та оцінки.

В пізнавальному плані процес доказування необхідно розділяти на 3 стадії: 1) визначення кола доказів та їх збирання; 2) дослідження доказів; 3) оцінка доказів.

Суб’єктами доказування є суд, особи, які беруть участь у справі.

Предметом доказування є:

– обставини, які обґрунтовують вимоги позивача (підстава позову);

– обставини. які обґрунтовують заперечення відповідача (підстава заперечення);

– інші обставини, які мають значення для правильного вирішення справи.

Не потребують доказування – загальновідомі факти;

63. Предмет доказування.

Предметом доказування – це коло юридичних фактів, від установлення яких за допомогою доказів залежить правильне вирішення цивільної справи. Встановлення наявності чи відсутності в справі певних юридичних фактів буде свідчити про дійсні взаємовідносини сторін.

Предметом доказування є:

– обставини, які обґрунтовують вимоги позивача (підстава позову);

– обставини. які обґрунтовують заперечення відповідача (підстава заперечення);

– інші обставини, які мають значення для правильного вирішення справи.

Кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Отже, предмет доказування у ЦС становлять юридичні факти підстави позову та юридичні факти, якими відповідач обґрунтовує заперечення проти позову. Суд зобов’язаний уточнити відповідно до гіпотези(диспозиції) матеріальної норми права, яка регулює дані спірні правовідносини, коло фактів, які підлягають доказуванню. При дослідженні фактів, які входять до предмету доказування, суд повинен дослідити і доказові факти, оскільки вони у своїй сукупності свідчать про наявність або відсутність шуканого юридичного факту. Відповідно доказові факти займають проміжне місце в механізмі доказування між доказами та юридичними фактами.

Правильне визначення предмета доказування за кожною цивільною справою дозволяє визначити коло фактів, з’ясування яких необхідне для успішного виконання завдань, які вирішуються судом

64. Належність доказів і допустимість засобів доказування.

Стаття 58. Належність доказів. 1. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. 2. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. 3. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Цивільний процесуальний закон з метою не допустити відволікання уваги суду на дослідження доказів, які не мають значення для справи, встановлює вимогу про належність доказів. Суд приймає до розгляду лише ті докази, які мають значення для справи. Встановити належність доказів – значить установити, чи мають вони значення для справи. Такими, які мають значення для справи, визнаються фактичні дані, що пов’язані з фактами, які підлягають встановленню в справі, і в силу цього зв’язку можуть підтвердити чи спростувати їх. З метою полегшення суду визначення належності доказів, закон вимагає від осіб, які клопочуть про виклик свідків, витребування документів або речових доказів, вказати, які обставини, що мають значення для справи, можуть бути встановлені з їх допомогою. Суд, підбираючи докази для дослідження в судовому засіданні відповідно до правила належності доказів, повинен керуватися вимогами достатності доказів. Достатність доказів означає, що вони дозволяють зробити достовірний висновок про існування факту, у підтвердження якого вони зібрані. Якщо такого висновку зробити де можна, то це вказує на недостатність доказів.

Стаття 59. Допустимість доказів. 1. Суд не бере до уваги докази, які одержані з порушенням порядку, встановленого законом. 2. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Принцип допустимості засобів доказування допускає дві вимоги до засобів доказування. По-перше, засоби доказування у всякій цивільній справі повинні відповідати перерахованим у ЦПК, оскільки він дає їх вичерпний перелік.

По-друге, обставини справи, які за законом повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися ніякими іншими засобами доказування. Такі конкретні обмеження вводяться нормами матеріального права.