Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цив проц.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

2. Цивільне судочинство та інші форми судочинства.

3. Джерела цивільного процесуального права. Структура цпк України.

Джерелами цивільного процесуального права є нормативні акти, в яких закріплені правила, що врегульовують порядок організації та здійснення правосуддя в цивільних справах.

Джерелами ЦПП є КУ, ЦПКУ, ЗУ «Про міжнародне приватне право», інші закони, Укази ПУ і постанови уряду України, Рішення КСУ, міжнародні угоди і договори, що визначають взаємну правову допомогу держав у цивільних справах, згода на обов’язковість яких надана ВРУ (наприклад, Гаазька конвенція з питань цивільного процесу 1954 року).

Згідно зі ст. 150 Конституції України «Конституційний Суд України постановляє рішення, які обов’язкові до виконання на території України, остаточні й не можуть бути оскаржені».У разі невідповідності ЗУ міжнародному договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, суд застосовує міжнародний договір (ч. 5 ст. 8 ЦПК). Крім того, суд застосовує норми права інших держав у разі, коли це встановлено законом України чи міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України (ч. 6 ст. 8 ЦПК). КУ містить принципи, які визначають організацію та порядок діяльності суду, закріпляє право громадян на судовий захист.

Основним НА ЦПП є ЦПК, який містить 11 розділів: Загальні положення, Наказне провадження, Позовне провадження, Окреме провадження, Перегляд судових рішень, Процесуальні питання, пов’язані з виконанням судових рішень у цивільних справах та рішень інших органів (посадових осіб), Судовий контроль за виконанням судових рішень, Про визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні, Відновлення втраченого судового провадження, Провадження у справах за участю іноземних осіб, Прикінцеві та Перехідні положення.

4. Поняття цивільного процесу, та його структура (провадження, стадії, режими)

ЦП – врегульований нормами ЦПП порядок провадження у цивільних справах, який визначається системою взаємопов’язаних цивільних процесуальних прав та обов’язків учасників процесу, які реалізуються у відповідних цивільно-процесуальних діях, спрямованих на здійснення правосуддя у цивільних справах.

Стадії ЦП – складові частини єдиного ЦП (судочинства), які характеризуються спільністю найближчої процесуальної мети, які мають специфічний склад і відповідне процесуальне оформлення. Для кожної стадії характерна певна сукупність процесуальних дій, а початок та закінчення кожної стадії оформлюється певним процесуальним документом. В теорії ЦПП цивільне судочинство ділиться на 5 (іноді 7) стадій. 1) порушення ЦС в суді за заявою зацікавленої особи; 2) підготовка справи до судового розгляду; 3) розгляд та вирішення справи по суті в суд 1 інстанції; 4) апеляційне провадження; 5) касаційне провадження; 6) перегляд судових рішень (перегляд можливий у чотирьох формах: апеляційне провадження; касаційне провадження; перегляд судових рішень Верховним Судом України; провадження у зв’язку з нововиявленими обставинами); 7) виконання судових рішень. В той же час вся сукупність вказаних стадій не означає, що будь-яка ЦС має пройти кожну з них.