Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цив проц.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

86. Право на звернення до суду. Стаття 3. Право на звернення до суду за захистом.

1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, або державні чи суспільні інтереси.

3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

Право на пред’явлення позову може бути здійснено тільки в порядку встановленому законом. При цьому складовими порядку пред’явлення позову є: дотримання правил про підсудність; дієздатність позивача; дотримання належної форми позовної заяви. Важливою гарантією можливості реалізації права на пред’явлення позову є норма процесуального закону про те, що відмова від права на звернення до суду є недійсною. Правом на пред’явлення позову наділені всі ФО та ЮО. Всі вони можуть звернутися до суду з позовом про захист суб’єктивного права чи охоронюваного законом інтересу. Право на пред’явлення позову – це інститут ЦПП, який регулює підстави і порядок порушення судової діяльності по захисту прав та охоронюваних законом інтересів.

Суб’єктивні передумов належать процесуальна правоздатність позивача і відповідача, процесуальна заінтересованість особи.

Об’єктивні передумови права на звернення з позовом до суду можуть бути позитивні та негативні. Передумови, наявність яких є необхідною для реалізації права на звернення до суду, називають позитивними. Негативними вважаються передумови, з відсутністю яких закон пов’язує можливість звернення з позовом. До них належать: відсутність рішення, що набрало законної сили, винесеного зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав; відсутність ухвали суду, яка набрала законної сили, про прийняття відмови позивача від позову або про визнання мирової угоди сторін; та ін.

Право на звернення до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів закріплено безпосередньо у Конституції України (ст. 55), Цивільному кодексі України (ст. 16), Законі України. Право на звернення до суду є невід’ємним особистим правом. Від цього права особа не може відмовитися. Це право не може бути обмежене правочином. В силу ч. 3 ЦПК така відмова є недійсною.

Особа має право звернути до суду за захистом саме своїх прав. Право на позов має особа, права, свободи або інтереси якої порушені. Іншими словами, особа не має права звернутися до суду у разі, якщо права, за захистом яких вона звернулася, їй не належать. Така особа є неналежним позивачем і у позові їй слід відмовити. Тому при зверненні до суду позивач повинен доводити свою юридичну заінтересованість у справі. Завдяки такому підходу реалізується принцип диспозитивності цивільного процесу, відповідно до якого кожна особа самостійно вирішує: звертатися їй до суду чи ні.

Частина 2 передбачає виняток із загального правила. Звертатися до суду за захистом інтересів інших осіб можуть особи, які, по-перше, за законом мають таке право та, по-друге, у випадках, встановлених законом. До таких осіб, зокрема належать, прокурор, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, консул (посол), місцеві державні адміністрації тощо.