Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цив проц.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

9. Поняття та класифікація принципів цивільного процесу.

Принципи цивільного процесуального права це обумовлені соціально-економічними умовами суспільного.життя формально закріплені засоби здійснення правосуддя в цивільних справах, які визначають завдання і мету правосуддя в цивільних справах, характер, зміст і побудову цивільного судочинства, а також повноваження та процесуальну діяльність суду, учасників процесу, їх процесуально-правове становище.

Система принципів ЦПП – це їх сукупність у співвідношенні та взаємозв’язку.

За змістом та сферою поширення: 1) загально правові принципи – це принципи, які властиві всім галузям права, в тому числі й ЦПП (демократизм, гуманізм, законність). 2) міжгалузеві принципи – це принципи, властиві ЦПП, КПП і деяким іншим галузям права (мова судочинства, гласність, об’єктивна істина, здійснення правосуддя виключно судом, незалежність суддів тощо тощо). 3) галузеві принципи – принципи, властиві тільки ЦПП (диспозитивність, змагальність, процесуальна рівноправність сторін). 4) принципи окремих правових інститутів – це процесуальні принципи, властиві, наприклад тільки інститут судового розгляду цивільних справ (безпосередність, усність, безперервність).

За формою нормативного закріплення: 1) закріплені Конституцією України; 2) закріплені у законодавстві про цивільне судочинство;

За роллю в регулюванні процесуально-правового становища суб’єктів правовідносин: 1) які визначають процесуально-правову діяльність суду; 2) які визначають процесуальну діяльність осіб, що беруть участь у справі, й інших учасників процесу;

10. Принципи верховенства права та законності в цивільному процесі.

Ст. 8 КУ – в Україні визнається і діє принцип верховенства права. КУ має найвищу юридичну силу. ЗУ та інші НПА приймаються на основні КУ і мають відповідати їй. Норми КУ є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав та свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі КУ гарантується. Принцип верховенства права – означає підпорядкованість діяльності судових органів та всіх учасників цивільного процесу праву як способу вираження державної волі українського народу, щодо яких ця воля стає правом.

Принцип законності в цивільному процесуальному праві полягає в обов’язку суду та всіх інших учасників процесу неухильно дотримуватись в своїй діяльності норм Конституції та законів України. У випадку невиконання вимог законності судом, у даного суду виникають проблеми з законом – несприятливі процесуальні чи організаційні наслідки порушення даним судом норм законодавства, що можуть виявитись у відміні рішення вищестоящим судом або дисциплінарному стягненні відносно судді та інших дій. В тому випадку, коли обов’язок дотримуватися законів в цивільному судочинстві не виконується особами, які беруть участь у справі, або іншими суб’єктами процесу, до них застосовуються як процесуальні санкції, так і інші заходи, до кримінальної відповідальності. Таким чином, принцип законності являє собою основну ідею, зміст якої визначається сутністю права, його норм як обов’язкових правил поведінки. Одним з найважливіших обов’язків суду є охорона прав та законних інтересів ФО, ЮО, держави шляхом всебічного розгляду і вирішення цивільних справ у повній відповідності до чинного законодавства.