Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив право семінар 3 к І смстр.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
32.56 Кб
Скачать

Семінар 21

Тема. Зобов’язання. Загальні положення (2 год.)

План семінарського заняття:

  1. Поняття зобов’язального права та його система.

  2. Поняття зобов’язань, їх ознаки.

  3. Види зобов’язань.

  4. Елементи зобов’язань.

  5. Підстави виникнення зобов’язань.

Теми рефератів і повідомлень:

1. Суб'єкти цивільно-правового зобов’язання.

2. Об'єкти цивільно-правового зобов’язання.

3. Види цивільно-правових зобов’язань.

Практичні завдання

Завдання 1

Бізнесмен Кравченко пообіцяв своєму онуку Борису купити йому будь-який автомобіль на його вибір вартістю не більше 10 000 доларів СНІА після успішного закінчення навчання в університеті, в підтвердження чого дав письмове зобов'язання. Через рік Кравченко помер. Після закінчення університету Борис звернувся до єдиного спадкоємця Кравченка, вказаного "у заповіті, з вимогою купити йому автомобіль «Шевроле» або виплатити його вартість у грошах. Отримавши відмову, Борис звернувся до суду.

Вирішіть справу.

Завдання 2

Артеменко домовився зі своїм приятелем Косенком, артистом естради, що запросить до себе додому співробітників, які хотіли б послухати у виконанні Косенка естрадні пісні в домашній обстановці. Однак за дві години до призначеного часу зустрічі Косенко зателефонував Артеменку і повідомив його, що не прийде, оскільки вирішив залишитися вдома, щоб подивитися футбольний матч за участю київського «Динамо». Зустріч, що було призначено, довелося відмінити. Артеменко вважає, що Косенко зобов'язаний відшкодувати йому витрати, пов'язані з підготовкою зустрічі (вартість продуктів, напоїв) та компенсувати моральну шкоду.

Чи має Артеменко юридичні підстави для пред'явлення таких вимог до Косенка?

Завдання 3

На прохання свого приятеля Сомова, Лисько погодився перевезти на власному автомобілі телевізор «Філіпс», що був куплений Сомовим. По дорозі від магазину до дому Сомова Лисько не упорався з керуванням і автомобіль перекинувся. Водій і пасажир не постраждали, але телевізор, що перевозився в багажнику, виявився повністю розбитим.

Сомов вимагає від Лиська відшкодувати йому вартість телевізора. Лисько заперечує проти цього, оскільки, на його думку, він лише хотів надати Сомову товариську послугу. Ніякого договору вони не укладали, грошей він за перевезення телевізора не отримав, а тому ніяких зобов'язань між ними не виникло. До того ж внаслідок аварії поніс збитки не тільки Сомов, але і він, Лисько, оскільки на ремонт автомобіля йому необхідно буде витратити значно більшу суму, аніж вартість телевізора.

Хто має рацію в цьому спорі? Обґрунтуйте відповідь.

Завдання 4

За договором купівлі-продажу Івченко передав Саліну автомобіль, а останній зобов'язався сплатити за нього 100 000 гривень. Отримувачем грошей в договорі була визначена донька Івченка. Івченко, продавши автомобіль, поїхав у тривале відрядження. Салін вчасно не розрахувався, і донька Івченка звернулася з позовом до суду про стягнення з Саліна суми боргу і відсотків річних за прострочення. Салін проти позову заперечував, стверджуючи, що донька Івченка не є стороною договору, а отже, не має права вимоги.

Вирішіть справу.

Семінар 22

Тема. Зміна зобов’язань (2 год.)