Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_pidgotovki_do_ekzamenu.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

79. Ієрархія шкал за рівнем вимірювання. Шкали: визначення, припустимі операції та перетворення, приклади

Вивчення соціальних явищ чи процесів обумовлює вияв не тільки їх якісних, а й кількісних характеристик. Процес їх отримання базується на так званій процедурі виміру. Соціологічна практика виробила цілий ряд підходів для виміру установок, думки, мотивів, оцінки знань, умінь, інформативності. Всі ці фактори, які використовуються для соціологічного виміру, прийнято називати індикаторами. Всім індикаторам притаманні різні характеристики, що виступають в якості варіантів відповідей на питання. Вимір - це процедура, за допомогою якої об’єкт вимірюється з певним еталоном-еквівалентом і отримує числовий вираз у певному масштабі. Для цього існує прийом шкалювання - якісно-кількісна процедура виміру соціальних показників, отримання моделі властивостей соціального об’єкта, або квантифікація поняття. На цьому етапі широко застосовуються різні математично-статистичні методики.

Головний принцип пошуку еталона виміру полягає у ранжируванні всіх основних ознак, характеристик природи та механізму суспільного життя згідно з їх поляризацією – більше - менше. Сам пошук еталона виміру здійснюється в кілька етапів. На першому етапі закладається (формується) система відповідності тієї чи іншої властивості, котра характеризуватиме одиниці спостереження, наприклад, належність індивіда до соціального класу, згідно з основними стратифікаційними ознаками (рівень багатства, влади, престижності, авторитету і т. ін.). Друга стадія дозволяє соціологові встановити протяжність властивостей, які були виділені в якісному аналізі. Для цього застосовують або оцінки, визначені експертами, або будується шкала виміру. Надалі встановлюються емпіричні індикатори або зовнішні ознаки тих властивостей, котрі піддаються розподілу в усій протяжності властивостей. Завдяки їм виявляють наявність або відсутність їх у досліджуваній групі. Надалі індикаторні показники комбінують у шкали – найрозповсюдженіший інструмент у соціології.

Типи шкал мають ієрархічну впорядкованість по складності. У соціологічних дослідженнях застосовують кілька основних типів шкал: номінальні, рангові, інтервальні (метричні), шкали відношень. За допомогою номінальних шкал визначаються переважно об’єктивні ознаки, властивості респондентів (опитуваних): стать, рід занять, освіту, національність тощо. Завдяки номінальним шкалам, як правило не "вимірюють" ту чи іншу ознаку чисельно (ступінь, насиченість), а "визначають" її як альтернативу, варіант. Приклад номінальної шкали, яка визначає національність:

■ українець; ■ росіянин; ■ білорус; ■ єврей; ■ інша.

Рангові (порядкові) шкали застосовують саме для "вимірювання" більшості властивостей і ознак соціальних явищ, як правило, через ставлення респондентів (до чого-небудь, до когось).

Приклад:

З даним викладачем у Вас: ■ постійно існує повне взаєморозуміння; ■ не повною мірою існує взаєморозуміння; ■ взаєморозуміння повністю відсутнє.

Інтервальні (метричні) шкали застосовуються для виміру тих ознак та властивостей, значення яких можна виразити чисельно (вік, дохід, стаж тощо).

Приклад:

Ваш стаж роботи на даному підприємстві:

1. До 1 року; 1. Менше 1 року; 2. До 5 років; або 2. Від 1 до 2 років; 3. До 10 років; 4. Від 2 до 5 років; 4. Понад 5 років.

Переважно всі типи шкал використовуються у комбінованій формі. Існує цілий ряд правил та вимог до побудови шкал виміру у соціології. Одними з таких основних вимог щодо конструювання шкал є: валідність шкали, її повнота та чутливість.

Валідність шкали виражається в тому, що застосована шкала повинна вимірювати саме ті властивості чи якості досліджуваного об’єкта, які дослідник намагається виміряти.

Повнота шкали виміру зумовлює (вимагає) включення всіх наявних варіантів значень того чи іншого індикатору.

Чутливість шкали - це її здатність виявляти характеристику індикатора зі ступенем диференціації. Наприклад:

Наскільки Ви задоволені навчанням у даному вузі:

1. Вкрай не задоволений; 2. В цілому не задоволений; 3. Не можу сказати однозначно; 4. В цілому задоволений; 5. Повністю задоволений.

Як правило, позиції шкал, які використовуються для оцінок, розміщують симетрично - число позицій з позитивними та негативними значеннями однакове, а між ними розміщується позиція із нейтральним значенням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]