Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_pidgotovki_do_ekzamenu.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

84. Стандартизація змінних: мета стандартизації, формула обчислення стандартизованої змінної.

Один iз способiв “звiльнення” змiнної вiд одиниць вимірювання має назву стандартизацiї, яка полягає в тому, що висхiдна змiнна “зсувасться” на значення свого середнього i нормується своїм стандартним вiдхиленням. Інакше кажучи, у нової (отриманої в результатi стандартизацiї) змiнної за нуль береться середнє висхiдної змiнної i одиницею вимiрювання є стандартне вiдхилення висхiдної змiнної. Здiйснюється стандартизацiя змiнної х за формулою :

zx1 = xi – x (cереднє) / Sx

де zx1 - значення пiсля стандартизації, xi - значения до стандартизації, х (середнє) - середнє арифметичне змінної, Sx – стандартне вiдхилення.

Стандартизацію змінних проводять для того, щоб під час аналізу робота з даними більш зручною.

Крива нормального розподілу (крива Гауса)

Форму і положення нормальної кривої зумовлюють значення середньої і середнього квадратичного відхилення. Математично доведено, що зміна величини середньої (математичного очікування) не змінює форми нормальної кривої, а призводить лише до її зміщення вподовж осі абсцис. Крива зрушується вправо, якщо ~ зростає, і вліво, якщо ~ спадає.

Нормальний розподіл з одно-, дво- та трьосигмовими границями

85. Відбір об’єктів для аналізу за умовою в пакеті spss (оса).

У процесi аналiзу дуже часто виникає потреба вiдбирати спостереження за умовою. Наприклад, за результатами загальноукраїнського опитування потрiбно подивитися середню заробiтну плату, але не для всiх респондентiв, а лише для жінок. Або ж потрібно подивитися розподіл довіри до уряду країни не для всіх респондентів, а лише для молодих людей (у віці до 35 років) зі Східного регіону країни.

Для того, щоб вiдiбрати спостереження для аналiзу, потрібно сформувати умову вiдбору, тобто записати логiчний вираз, який набуває значення “iстина” для тих спостережень, якi мають бути включенi до аналiзу, i значения “хиба” для всiх iнших змiнних. Якщо у наших даних змiнна v165 мiстить iнформацiю про стать респондента i жiнки закодованi числом 2, то логiчний вираз (v165=2) набуває значення “iстина” тiльки для анкет жiнок, а отже, фiльтр із таким логiчним виразом буде вiдбирати з файлу даних для аналізу лише анкети жiнок. Для того, щоб здiйснити вiдбiр спостережень за умовою, необхiдно в групi select (Вiдбiр) обрати if соnditiоn is satisfied (якщо задовольняється умова) та натиснути кнопку [if ...]. Розкривається вiкно введення логiчної умови. У верхнiй правiй частинi цього вікна розмiщено поле для введення логiчного виразу. Логічний вираз можна ввести як з клавіатури, так і за допомогою миші з використанням списку змінних (у вікні зліва), кнопок арифметичних операцій і чисел (блок, схожий на калькулятор, є у центральній частині вікна) і списку функцій (у вікні правіше кнопок)

Пiсля введения логічної умови потрiбно натиснути кнопку [Сontinue]. Комп’ютерна програма перевiряє синтаксичну правильнiсть запису логiчної умови i у випадку, якщо немає помилок у списку, закривас вiкно введення логiчної умови. Якщо пiсля цього у вiкнi параметрiв операції select cases натиснути кнопку [Оk], то віповiдний фiльтр буде пiдключений. Комп’ютер перевіряє вказану умову для всіх спостережень і результати перевірки записує у змінну зі стандартним іменем filter_$ : ця змінна набуває значення 0 (мітка значення Not Selected) для тих спостережень, що не були відібрані, та значення 1 (мітка значення Selected) для відібраних спостережень. Як мітка змінної використовується запис відповідного логічного виразу. Надалі аналізуються лише ті спостереження, для яких логічна умова набуває значення «істина» (тобто для тих, для яких filter_$=1). Фільтр діє доти, доки не буде знову виконаний оператор Select Cases із вибором варіанту All cases.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]