Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_na_na_gos2011 (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
575.49 Кб
Скачать

3. Основні принципи інформаційної діяльності органів державного управління

Принципи інформаційної діяльності органів державного управління обумовлені принципами функціонування держави, державних органів і державного управління. існують певні засади (спеціальні принципи) інформаційної діяльності органів державного управління у процесі прийняття управлінського рішення та загальні принципи інформаційної діяльності органів державного управління, обумовлені особливими якостями, яким має відповідати інформація у сфері державного управління.

Спеціальні принципи інформаційної діяльності органів державного управління є насамперед принципами інформування – вихідними положеннями, що стосуються процесу використання інформації.До спеціальних принципів інформаційної діяльності органів державного управління відносяться: принцип науковості інформації; принцип своєчасності інформування; принцип змістової несуперечності інформування; принцип адаптованості інформування; принцип достатності інформування; принцип формалізації інформування; принцип документованості інформування.

Принцип науковості інформації. Передбачає: врахування об’єктивних вимог соціальних, політичних та економічних законів та закономірностей розвитку суспільства; накопичення знань та визначення тенденцій розвитку об’єкта управління; присутність повних, достовірних та науково оброблених масивів інформаційних даних; наявність спеціальних знань, освіти та кваліфікації у особи, яка приймає рішення.

Принцип своєчасності інформування. Важливий тому що, невчасно прийняте рішення може призвести до певних втрат матеріального або організаційного характеру, розбалансувати систему управління та потребувати значних витрат для його виправлення.

Принцип змістової несуперечності інформування. - передбачає враховування різних інформаційні потоків. При цьому визначальним фактором є відповідність інформаційного потоку з "центру" управління потокам, які надходять з "місцевих" джерел.

Принцип адаптованості інформування. Фактор часу, який суттєво впливає на процес прийняття рішень, диктує необхідність адаптації процесу інформування до можливостей оцінки та сприйняття такої інформації тими чи іншими суб’єктами державного управління.

Принцип достатності інформування- кожен суб’єкт інформаційної діяльності у системі органів державного управління має отримувати чітко визначений обсяг інформації, який є достатнім для виконання в повному обсязі поставленого перед ним завдання.

Принцип формалізації інформування.- полягає у використанні різних кількісних показників того чи іншого явища.

Принцип документованості інформування. Документована форма інформування допомагає в обробці, використанні та зберіганні відомостей, що мають значення для державного управління.

До загальних принципів інформаційної діяльності органів державного управління можна віднести принципи: інструментальності; трансляційності інформації; синдикативності інформації; скомпенсованості асиметричної інформації.

Принцип інструментальності інформації полягає у тому, що інформація у сфері державного управління має бути суттєвою для виконання певних управлінських дій.

Принцип трансляційності інформації полягає у тому, що інформація у сфері державного управління використовується в першу чергу для передачі критеріїв оцінювання та програм діяльності.

Принцип синдикативності інформації передбачає, що інформація у сфері державного управління сприяє об’єднанню особистісних якостей суб’єкта, який вирішує певні соціальні проблеми.

Принцип скомпенсованості асиметричної інформації означає, що практично неможливою стає ситуація, коли у суб’єктів державного управління є доступ до вичерпних обсягів інформації щодо окремого явища, яке стало предметом організаційно-управлінського впливу.

Для управлінської сфери важливим є не лише своєчасне ознайомлення з первинною інформацією, а й випереджувальне виявлення проблемних ситуацій та прогноз розвитку подій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]