Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

vpravi (2)

.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
19.01 Кб
Скачать

Тренувальні вправи до теми

«Чистота мовлення»

Вправа1. Дотримуючись точності мовлення, запишіть правильні вирази.

Вірна чи правильна відповідь? Футбольні болільники чи футбольні болільщики? Домашній адрес чи домашня адреса? Проживати за адресою чи мешкати за адресою? Перебувати в Україні чи перебувати на Україні? Витяг із протоколу чи виписка з протоколу? Кошторис витрат чи смета вират? Згідно наказу чи згідно з наказом? Ставлення до навчання чи відношення до навчання? Відношення в колективі, взаємини в колективі чи стосунки в колективі? Особиста переписка чи особисте листування? Святковий захід чи святкове міроприємство? Приймати участь чи брати участь? З нагоди одруження чи з пригоди одруження? Стане у пригоді чи стане в нагоді? Повістка денна чи порядок денний? Перекладна чи перекладацька література? Перекладна чи перекладацька робота потребує знання мов? Учбовий заклад чи навчальний заклад? Підняти руку чи піднести руку? Шари населення чи верстви населення? Надати перевагу чи віддати перевагу?

Вправа 2. Знайдіть у наведених реченнях штампи та канцеляризми, прокоментуйте їх, запропонуйте варіант без них.

1. З боку нашого колективу допущено помилку із підготовки цього заходу. 2. Результати суттєво покращилися за рахунок добросовісного ставлення до виконання своїх обов’язків кожним членом колективу. 3. Ми вирішили досягти мети шляхом поєднання теорії з практикою. 4. У справі виховання підростаючого покоління проблеми зросли особливо. 5. З великим інтересом захопленням студенти переглянули запропоновану їм виставу. 6. Станом на 1-ше вересня необхідні підручники для студентів нашого факультету наявні доставлені в повному обсязі. 7. Включитися в обговорення питання дисципліни студента М.Петренка повинні усі члени групи. 8. Видача довідок по стипендії здійснюється в кінці кожного місяця. 9. Він привів навів багато цікавих прикладів. 10. Мова йшла Розповідали про роботу по піднесеннюя успішності в навчанняі.

Завдання 3. Знайти в реченнях кальки, замінити їх точними українськими відповідниками.

1. Прийнято заходи з охорони техніки. 2. Тут грубо порушують основні договірні обов’язки, і наносять велику шкоду спільній справі. 3. Та вони в відчай не падали. 4. Нелегко доводилося спочатку. 5. Ось результати залишаються бажати кращого. 6. Подекуди ще спостерігаються зловживання. 7. При активній участі усіх членів колективу справу можна зрушити з мертвої точки. 8. Спізнився, оскільки час засідання змінили. 9. Приймаючи участь у цій справі, він аніскільки не сумнівався в її успіхові.

Завдання 4. Відредагуйте речення, уникаючи жаргонізмів у рекламних текстах.

Свіже, розливне “Львівське преміум” безплатно . Тільки студентів пивом угощає Максим Терешко. На вас чекає багато жартів, несподіванок, музика нічних клубів Європи + найновіші хіти + ремікси, а вечірку музичного відриву для вас прокрутить DJ Feel! Мобільного настрою та веселого усім дня! Обміняй свій мобільний на кращий!

Завдання 5. Відредагуйте словосполучення, уникаючи росіянізмів.

Близько тисячу сторінок, почесне місце в літературі, сьогоднішній документ, не дивлячись на погану погоду, положити на шафу, витрачати час даремно, шахматна дошка, з цього виходить , надавати значення, наступна пара, виключати струм, протилежна сторона вулиці, листок паперу, улюблене заняття, впадати у вічі, працювати цілодобово, мармурний підвіконник, надокучати сестрі, небезпечні каруселі, кататися на ковзанах, іменно в цей день.

Завдання 6. До поданих калькованих форм доберіть українські відповідники, особливу увагу зверніть на засоби словотвору.

Виконуючий обов’язки-виконувач обов’язків, багато мітингуючи-багато протестуючи, задоволені відпочиваючі-, головуючий сесії-голова сесії, доповідаючий на конференції-доповідач на конференції, керуючий справами-керівник справами, стимулюючий чинник-надихаючий чинник, існуюча система-, зростаючі ціни-ціни,які зростають, пояснююча записка-пояснювальна записка, вичікуюча тактика-очікувальна тактика, освіжаючий напій-охолоджуючий напій, обмежуючий кредит-мінімальний кредит, плаваючий буйок-, підбадьорююче слово-.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]