Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

vpravi (2)

.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
14.67 Кб
Скачать

Тренувальні вправи до теми

«Чистота мовлення»

Вправа1. Дотримуючись точності мовлення, запишіть правильні вирази.

Вірна чи правильна відповідь? Футбольні болільники чи футбольні болільщики? Домашній адрес чи домашня адреса? Проживати за адресою чи мешкати за адресою? Перебувати в Україні чи перебувати на Україні? Витяг із протоколу чи виписка з протоколу? Кошторис витрат чи смета вират? Згідно наказу чи згідно з наказом? Ставлення до навчання чи відношення до навчання? Відношення в колективі, взаємини в колективі чи стосунки в колективі? Особиста переписка чи особисте листування? Святковий захід чи святкове міроприємство? Приймати участь чи брати участь? З нагоди одруження чи з пригоди одруження? Стане у пригоді чи стане в нагоді? Повістка денна чи порядок денний? Перекладна чи перекладацька література? Перекладна чи перекладацька робота потребує знання мов? Учбовий заклад чи навчальний заклад? Підняти руку чи піднести руку? Шари населення чи верстви населення? Надати перевагу чи віддати перевагу?

Вправа 2. Знайдіть у наведених реченнях штампи та канцеляризми, прокоментуйте їх, запропонуйте варіант без них.

1. З боку нашого колективу допущене зволікання із підготовки цього заходу. 2. Результати суттєво покращилися за рахунок добросовісного ставлення до виконання своїх обов’язків кожним членом колективу. 3. Ми вирішили досягти мети шляхом поєднання теорії з практикою. 4. У справі виховання підростаючого покоління проблеми зросли особливо. 5. З великим інтересом студенти переглянули запропоновану їм виставу. 6. Станом на 1-ше вересня необхідні підручники для студентів нашого факультету наявні в повному обсязі. 7. Включитися в обговорення питання дисципліни студента М.Петренка повинні усі члени групи. 8. Видача довідок по стипендії здійснюється в кінці кожного місяця. 9. Він привів багато цікавих прикладів. 10. Мова йшла про роботу по піднесенню успішності навчання.

Завдання 3. Знайти в реченнях кальки, замінити їх точними українськими відповідниками.

1. Прийнято заходи по схоронності техніки. 2. Тут грубо порушують основні договірні зобов’язання, чим наносять велику шкоду спільній справі. 3. Та вони духом не падали. 4. Нелегко доводилося на перших порах. 5. А ось результати залишаються бажати кращого. 6. Між тим, подекуди ще спостерігаються зловживання. 7. При активній участі усіх членів колективу справу можна зрушити з мертвої точки. 8. Спізнився, поскільки час засідання змінили. 9. Приймаючи участь у цій справі, він аніскільки не сумнівався в її успіхові.

Завдання 4. Відредагуйте речення, уникаючи жаргонізмів у рекламних текстах.

Свіже, розливне “Львівське преміум” на халяву. Тільки для студентів пиво ставить Максим Терешко. На вас чекає купа приколів, несподіванок, музика нічних клубів Європи + найновіші хіти + ремікси, а вечірку музичного відриву для вас прокрутить DJ Feel! Мобільного настрою та люксусового усім дня! Обміняй свою мобілку на крутішу!

Завдання 5. Відредагуйте словосполучення, уникаючи росіянізмів.

Біля тисячі сторінок, видне місце в літературі, даний документ, не дивлячись на погану погоду, положити на шкаф, тратити час даремно, шахматна доска, з цього витікає, придавати значення, слідуюча пара, виключати ток, протилежна сторона вулиці, листок бумаги, любиме заняття, кидатися у вічі, працювати круглодобово, мраморний підвіконник, надоїдати сестрі, небезпечні качелі, кататися на коньках, іменно в цей день.

Завдання 6. До поданих калькованих форм доберіть українські відповідники, особливу увагу зверніть на засоби словотвору.

Виконуючий обов’язки, багато мітингуючих, задоволені відпочиваючі, головуючий сесії, доповідаючий на конференції, керуючий справами, стимулюючий чинник, існуюча система, зростаючі ціни, пояснююча записка, вичікуюча так¬тика, освіжаючий напій, обмежуючий кредит, плаваючий буйок, підбадьорююче слово.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]