Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_na_na_gos2011 (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
575.49 Кб
Скачать

2.Інформаційне забезпечення державного управління: сутність та основні ознаки

Інформація — це документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що відбуваються в суспільстві, державі та навколишньому природному середовищі. В процесі управління керівники й фахівці постійно мають справу з інформацією як необхідним засобом розробки управлінських рішень та їх реалізації. За допомогою інформації реалізується зв'язок між суб'єктом і об'єктом, керуючою та керованою частинами системи управління. Будь-яке управлінське рішення приймається не тільки на основі та залежно від характеру відповідної інформації про керовану систему, його вибір визначається природною інформацією, яка міститься у нормах, що регламентує діяльність органів державного управління.

Рішення про методи, засоби дії на керуючу систему приймаються на основі інформації про неї і згідно з управлінської інформацією нормативного характеру. Інформація має бути мінімальною, достатньою й необхідною, вірогідною і надійною, сучасною й оперативною, яка може використовуватись для машинної обробки. Важливим елементом системи є своєчасність надходження інформації- від цього залежить своєчасність та якість прийнятих управлінських рішень.

Система об'єктивного інформаційного забезпечення дійснює за допомогою механізму об'єктивного інформування інформаційне обслуговування всіх керівників і фахівців різних рівнів. З цих позицій і сформовані бази даних (масиви з нормативно-плановими і фактичними даними, а також спеціальні масиви), які всебічно характеризують в основному персонал (вони є частиною всього інформаційного забезпечення системи), а також вихідні форми, що віддзеркалюють дані про персонал і складаються лише для керівників.

До принципів інформаційного забезпечення державного управління відносяться: принцип своєчасності інформування, принцип змістової несуперечності інформування, принцип адаптованості інформування, принцип формалізації інформування, принцип документованості інформування, принцип інструментальності інформації тощо.

Для управлінської сфери важливим є не лише своєчасне ознайомлення з первинною інформацією, а й випереджувальне виявлення проблемних ситуацій та прогноз розвитку подій. Особливо важливим є систематичність визначення кола питань, що виникають в процесі діяльності споживача інформації, аналіз та прогнозування тенденцій розвитку.

Відповідно до Закону України «Про Концепцію Національної програми інформатизації» інформатизація стратегічних напрямів розвитку державності досягається шляхом створення і розвитку інформаційно-аналітичних, обчислювальних та автоматизованих систем, центрів і мереж, які забезпечують роботу органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Особливість завдання цього напряму полягає в його складності та пов'язана з необхідністю оброблення великого обсягу різноманітної інформації, що надходить із значної кількості джерел, а також із високими вимогами до швидкості і форми її надання, достовірності, актуальності та безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]