Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_na_na_gos2011 (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
575.49 Кб
Скачать

20. Зв’язки кдп з іншими науковими та навчальними дисциплінами

Керування документаційними процесами” має тісні міжгалузеві зв’язки з іншими навчальними дисциплінами документаційно-комунікаційного циклу. А саме з:загальним діловодством;спеціальним діловодством; документознавством; документаційним забезпеченням управління; інформаційно-аналітичною діяльністю; інформаційним менеджментом,-архівознавством, джерелознавством;документаційної лінгвістикою; інформологією;психологією, педагогікою; діловою етикою та мовним етикетом; сфрагістикою;літературознавством та ін.

Діловодство, документознавство, архівознавство, управлінське документознавство – це науки, які тісно пов’язані з сферою керування документаційними процесами. Всі ці наукові дисципліни досліджують процеси створення, передачі, документування, зберігання, контролю управлінської інформації.Управлінська інформація повинна представляти собою множину певним чином упорядкованих, опрацьованих і проаналізованих корисних відомостей. Для того щоб відомості набули статусу управлінської інформації, вони мають пройти аналітико-синтетичне опрацювання. Обсяг цих відомостей визначається даними: про різні сторони, результати й умови функціонування об'єкта, які використовуються суб'єктом управління для організації управлінського впливу, включаючи параметри про підготовку, ухвалення та реалізацію ухвалення управлінських рішень і заснованих на них актів управління.Зміст управлінської інформації складається не тільки з відомостей про різні параметри діяльності об'єкта. Вона включає й параметри розпоряджень, рекомендацій та вказівок, які отримує суб'єкт управління з боку вищих органів. Вірогідний аспект зумовлюється параметрами з відомостей за джерелами, які не входять формально в цю систему управління. При цьому обсяг та якість інформації є найважливішою умовою ефективності процесу ухвалення управлінських рішень. Все це зумовлює потребу пошуку дисциплінами документаційно-комунікаційного циклу відповідних засобів для підвищення ефективності збору, опрацювання, зберігання та видачі інформації в процесі підготовки та ухвалення управлінських рішень, тобто для підвищення ефективності керування документаційними процесами.

Документознавство - наука про документ і документно-комунікаційної діяльності; Документознавство - це інтегральна наукова дисципліна про документ і документаційну діяльність, яка вивчає закономірності створення й функціонування документів, що розробляє принципи побудови документно-комунікаційних систем і методи їхньої діяльності.Документознавство досліджує документ як джерело інформації й соціальної комунікації.

Документаційне забезпечення управління - включає процес документування управлінських дій з метою прийняття найбільш ефективних рішень.

Діловодство– це діяльність, що охоплює документування (створення документів) та організацію роботи з документами: організацію документообігу, використання інформаційно-пошукових систем документів органу, контроль виконання документів і підготовку документів для передачі в архів.

Архівознавство – це наукова і навчальна дисципліна. Вона сприяє підготовці фахівців з архівної справи працівників різних рівнів архівних установ, дає необхідні знання для істориків, правників, культурологів, філологів фахівців з державного управління та ін., які певною мірою у своїй науковій і практичній діяльності зіткнуться з діяльністю установ, що формують документально-інформаційні потоки, з використанням архівних фондів у науково-дослідній роботі, юриспруденції. Архівознавство – це наукова система, яка вивчає історію, теорію і практику архівної справи, її правові та економічні засади, архівний менеджмент та інформаційні системи, принципи формування і використання архівного фонду, технологію зберігання та реставрації документів. методи дослідження.

Архівознавство розробляє наукові засади експертизи цінності документів.

Експертиза цінності документів передбачає всебічне вивчення цих документів з метою оцінки їх наукового, історико-культурного значення. Висновки експертизи цінності документів є єдиною підставою для включення документів до Національного архівного фонду або виключення документів з нього, а також для встановлення строків тимчасового зберігання документів.

управлінське документознавство - вид спеціального документознавства, вивчення якого зумовлено зростаючою увагою в суспільстві до проблем організації керування документаційними процесами в юридичних особах, зокрема створення службових управлінських документів, їхнього класифікування, уніфікації управлінської документації.

Інформаційний менеджмент є поліфункціональним напрямом діяльності: з одного боку, безпосередньо стосується загальної теорії управління, а з іншого - предметної галузі інформатики та інформаційної діяльності, в тому числі їх аналітичної та прогнозної компонент, тобто всього комплексу форм, методів і засобів, які забезпечують ефективну взаємодію у будь-якій сфері діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]