Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPORY_RISK_V_BANKE.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
552.96 Кб
Скачать

19. У чому полягають особливості оперативного управління банківськими ризиками?

Оперативне управління ризиками спрямоване на постійне виявлення, кількісне та якісне оцінювання ризиків, реалізацію управлінських рішень, контроль та моніторинг ризиків. Оператив­не управління ризиками здійснює структурний підрозділ банку з ризик-менеджменту, спираючись на щоденну діяльність конкрет­них підрозділів. Оперативний контроль за рівнем ризиковості на­лежить до обов'язків менеджерів банку.

20. Охарактеризуйте політику управління банківськими ризиками.

Політика з управління основними видами ризиків також за­тверджується спостережною радою або правлінням банку та включає такі розділи:

  1. загальні положення та визначення ключових термінів;

  2. цілі документа;

  3. межі застосування політики;

  4. карта ризиків, у якій наводиться перелік і визначення ризиків, на які поширюється ця політика;

  5. положення політики, де визначаються принципи управління ризиками, розподіл повноважень і взаємодія між учасниками процесу управління ризиками (спостережною радою, правлінням, профільними комітетами, фронт- і бек-офісами), структура лімітів, моделі оцінювання і прогнозування ризиків тощо;

  6. звітність містить ключові елементи процесу підготовки і подання звітності;

  7. системи інформаційної підтримки, де мають визначатися системи інформаційних технологій для ризик-менеджменту й основні вимоги щодо розроблення нових систем (автоматизована банківська система, спеціалізоване програмне забезпечення тощо);

  8. супровід політики, де зазначається перелік підрозділів, які мають супроводжувати політику і системи інформаційної підримки;

  9. заключні положення, в яких наводяться строки перегляду політики і визначається регламент внесення змін;

10) додатки, де подається інформація щодо методик, регламентів, інструкцій, техніки оцінювання ризиків, теоретичного обгру­нтування моделей, процедури перевірки адекватності моделей, приклади звітів тощо.

Окремі сфери управління ризиками на додаток до політики з управління цими видами ризиків можуть додатково регламентуватися положеннями. Зокрема, для належного та ефективного управління кредитним ризиком мають бути розроблені положен­ня про кредитування, які враховують як балансові, так і позабалансові операції банку, а саме:

  • регламентують типи й умови кредитів та інших операцій, що супроводжуються кредитним ризиком;

  • ураховують характер ринків та галузей, яким надаватимуться кредити;

  • передбачають розгляд зобов'язань про надання кредиту, інформації про фінансовий стан позичальника, характер та вартість застави, характеристику позичальника та його спроможність погасити кредит згідно з угодою, фінансову відповідальність гаранта;

  • адекватно враховують концентрацію кредитного ризику і ьпов'язаних із ним потенційних ризиків;

  • інші питання, що пов'язані з кредитуванням, зокрема порядок та процедури визначення процентної ставки за кредитом та необхідної застави.

На додаток до політики з управління ринковим ризиком роз­робляються положення щодо видів фінансових інструментів та інших інвестицій як балансових, так і позабалансових, щодо яких банк готовий вести торгові операції або приймати позиції, а та­кож положення щодо лімітів ризику за видами фінансових ін­струментів або іншими інвестиціями чи активами.

Політика з управління операційним ризиком також передбачає розроблення технологічних схем (карт) продуктів та послуг бан­ку, що підтримуються в постійно актуальному стані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]