Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPORY_RISK_V_BANKE.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
552.96 Кб
Скачать

64. Охарактеризуйте зв'язок між дюраяцією і банківськими ризиками

Дюрація - це середньозважений строк до погашення всіх компонентів облігації, кожний із яких зважується за своєю приведеною вартістю. Увів це поняття Ф.Маколей, щоб отримати точнішу, ніж строк до погашення, оцінку тривалості інвестуванняв облігацію і, таким чином, оцінку ризику для держателя облігації. В.Шарп назвав дюрацію мірою „середньої зрілості" потоку платежів, пов'язаних з облігацією.

Існує дві стратегії управління активами та пасивами банку:

1) максимізація прибутку за умови обмеження ризику,

2) мінімізація ризику за умови утримання показників прибутковості на рівні не нижчому, ніж заданий.

Стратегія отримання максимального прибутку передбачає свідоме прийняття ризику, характеризується спекулятивними тенденціями і реалізується шляхом застосування незбалансованих підходів до управління активами і зобов'язаннями (якими не передбачено вирівнювання окремих статей балансу за обсягами чи строками) таких, як управління гепом, .порядки, утримання відкритої валютної позиції, формування агресивного портфеля ц.п., проведення спекулятивних операцій з фінансовими деривативами. Основне завдання управління за даного підходу - запобігання ситуації, за якої допустимий ризик переростає в катастрофічний, загрожуючи банку банкрутством.

65. У чому полягає сутність імунізації портфеля банку Імунізація - це одне з основних понять, якими оперує

сучасна теорія управління інвестиційним портфелем банку і яке виникло завдяки запровадженню поняття дюрації. Дюрація - це середньозважений строк до погашення всіх компонентів облігації, кожний із яких зважується за своєю приведеною вартістю. В. Шарп назвав дюрацію мірою «середньої зрілості» потоку платежів, пов'язаних з облігацією. Техніка імунізації дас змогу портфельному менеджеру бути впевненим в отриманні очікуваної суми доходу (якщо не виникають форс-мажор ні обставини). Сформований портфель імунізується від небажаних ефектів, пов'язаних з коливанням процентних ставок Імунізація досягається обчисленням дюрації очікуваних платежів і формуванням на цій основі портфеля з однаковою дюрацією. Такий підхід використовує перевагу того, що дюрація портфеля дорівнює зваженому середньому дюрацій окремих активів у портфелі.

66. У чому полягає сутність моделі управління гепом?

Модель гепу описує зв'язок між процентним ризиком та маржею (процентним прибутком) банку і має вигляд:

∆P(t)=GAP (t) * (rp-r)

де АР(t) — величина зміни процентної маржі банку (у грошовому виразі) протягом періоду t; r — прогнозована та поточна рин­кові ставки відповідно, GАР(t) — показник гепу.

Показник гепу визначається як різниця між величиною чутли­вих активів і чутливих зобов'язань банку в кожному із зафіксова­них інтервалів:

GАР(t) = FА(t)-FL(t),

де САР(ґ) — величина гепу (у грошовому виразі) в періоді t; FА(t) — активи, чутливі до зміни процентної ставки в періоді t FL (t)) — пасиви, чутливі до зміни ставки в періоді t.

Геп може бути додатним, якщо активи, чутливі до змін ставки, перевищують чутливі зобов'язання (FА(t) > FL(t), або від'ємним, якщо чутливі зобов'язання перевищують чутливі активи (FА(t) < FL(t)- Збалансована позиція, коли чутливі активи та зо­бов'язання рівні між собою, означає нульовий геп. За нульового гепу маржа банку буде стабільною, незалежною від коливань процентних ставок, а процентний ризик — мінімальним. Проте одержати підвищений прибуток унаслідок сприятливої зміни процентних ставок на ринку за нульового гепу неможливо.

Збільшення чи зменшення процентної маржі залежить від зна­ка гепу («плюс» чи «мінус»), а також від того, зростатимуть чи спадатимуть процентні ставки на ринку. Додатне значення ∆Р (t) указує на збільшення маржі і буде результатом підвищення ста­вок за додатного гепу або зниження ставок за від'ємного гепу.

Від'ємне значення ∆Р (t) означатиме зниження маржі банку, зумов­лене підвищенням ставок за від'ємного гепу або їх зниженням за додатного гепу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]