Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPORY_RISK_V_BANKE.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
552.96 Кб
Скачать

15, Як взаємозв’язані прибуток та ризик банку?

Оскільки між прибутковістю та ризиком існує пряма залежність, то ринкова оцінка вартості банку підвищується за 2-х обставин: підвищення прибутків за постійного рівня ризику або зниження ризику за умови стабілізації прибутковості. Тому і вибір стратегій управління фінансами банку незначний – їх лише дві. Першу спрямовано на максимізацію прибутків, не виключаючи при цьому можливості зазнати збитків, а отже вона є стратегією підвищеного ризику. Друга – має на меті мінімізацію ризиків та стабілізацію прибутків. Таким чином банки вимушені постійно балансувати між прибутковістю і ризиком, вибираючи одну з цих альтернативних стратегій. Слід підкреслити, що вибір найраціональнішої стратегії управління є індивідуальним і залежить від настроїв, сподівань і преференцій власників (акціонерів) банку

16. Принципи управління банківськими ризиками.

Принципи управління ризиками.

1. Забезпечення інтересів зацікавлених сторін. Процес управління банківськими ризиками має спрямовуватися на одночасне забезпечення інтересів багатьох зацікавлених сторін: клієнтів, контрагентів, керівників, працівників, спостережної ради і акціонерів (власників) банку, органів банківського нагляду, рейтингових агенств, інвесторів та кредиторів, інших сторін.

2. Повнота охоплення. Процес управління ризиками має охоплювати всі види діяльності банку, які впливають на параметри ризику (наприклад, аналіз стану фінансових ринків).

  1. Безперервність. Управління ризиками — безперервний процес аналізу ситуації та оточення, в яких виникають ризики, і прийняття управлінських рішень щодо впливу на самі ризики та/або на рівень уразливості (експозиції) банку до таких ризиків.

  2. Відповідність. Управління ризиками має відбуватися на тому рівні організації, де ризик виникає. Функція контролю за ризиками здійснюється на найвищих рівнях управління і на рівні спостережної ради банку.

  3. Об'єктивність. Процедури процесу управління ризиками мають забезпечувати об'єктивний характер ідентифікації, оцінювання та моніторингу ризиків.

17. Розкрийте зміст етапів процесу управління банківськими ризиками.

Процес управління ризиками складається з таких етапів:

  1. виявлення та ідентифікація — усвідомлення ризику, визначення причин його виникнення та ризикових сфер;

  2. вимірювання та оцінювання (квантифікація) — аналіз та оцінювання величини ризику;

3) реалізація управлінських рішень, спрямованих на пом'якшення, мінімізацію або усунення ризиків за допомогою відповідних методів управління;

4) контроль та моніторинг — здійснення постійного контролю за рівнем ризиків з механізмом зворотного зв'язку.

18. У чому полягає зміст стратегічного управління банківськими ризиками?

Стратегічне управління банківськими ризиками спрямо­ване на забезпечення довгострокового існування банківської установи. Воно передбачає визначення рівнів толерантності до ризиків. Реалізується через затвердження положень, що встанов­люють стандарти ризиків. Стратегічне управління ризиками та контроль за діяльністю оперативного керівництва банку може бути реалізований лише власниками — акціонерами банку. Якщо засновники банку не створюють дієвих механізмів контролю за рівнем ризиковості діяльності на рівні спостережної ради банку,

то їхні шанси на досягнення очікуваних результатів істотно зни­жуються.

Стратегічне управління банківськими ризиками здійснює спо­стережна рада банку.

Тактичне управління ризиками спрямоване на реалізацію стратегії управління ризиками за допомогою відповідних методів та процедур (у межах періоду 1—3 роки).

Тактичне управління ризиками реалізується керівництвом бан­ку, тобто правлінням банку та/або комітетом з ризик-менедж-менту, який може бути створений спостережною радою банку. Керівництво банку несе відповідальність за впровадження, на­дійність і забезпечення функціонування систем управління ри­зиками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]