Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPORY_RISK_V_BANKE.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
552.96 Кб
Скачать

61, Які методи прогнозування динаміки валютних курсів може використати банк?

Слід зазначити, що при зайнятті комерційним банком довгої валютної позиції за певною іноземною валютою (активи банку в цій валюті перевищують його пасиви в цій валюті) максимально можлива зміна курсу даної іноземної валюти по відношенню до національної підставля­ється із знаком «+», а при зайнятті короткої валютної позиції (пасиви банку в цій валюті перевищують активи в цій валюті) — із знаком «-».

Для зниження валютного ризику комерційний банк може використовувати такі прийоми:

1. Надання позички в одній валюті з умовою її погашення в іншій з урахуванням форвардного курсу, зафіксованому в кредитному договорі. Такі заходи дають змогу банку застра­хуватись від можливого падіння курсу валюти кредиту.

2. Хеджування за допомогою деривативів (форвардних контрактів, ф'ючерсів, опціонів).

3. Диверсифікація коштів банку в іноземній валюті. Суть цього методу зниження валютного ризику полягає в здійснен­ні операцій не з однією, а з декількома валютами, які не є корельованими.

4. Страхування валютного ризику. Страхування валют­ного ризику передбачає передачу банком всього ризику страховій компанії.

62,Які методи прогнозування відсоткових ставок вам відомі?Геп

63. У чому полягає сутність VаR-методології

Динаміка значень більшості фінансових та економічних показників утворює часовий ряд - випадкову величину, яка характеризується певним середнім (очікуваним) значенням і деяким коливанням конкретних значень показника навколо цього середнього значення. Ступінь коливання конкретних значень навколо середнього значення ряду кількісно вимірювалася показником середнього квадратичного відхилення. До впровадження VаR -методу показник середнього квадратичного відхилення вважався виміром кількості ризику як ступеня можливого відхилення конкретного значення показника від його середнього значення.

На сьогодні VаR -методологія (VаR -метод) є широко визнаним підходом до визначення кількості ризику, зокрема використовується для розрахунку потенційних збитків. Застосування VаR -методології для фінансових та економічних розрахунків грунтується на припущенні про те, що значення показника, котрий аналізується, є випадковою величиною, яка характеризується нормальним законом розподілу.

Показник VаR характеризується такими трьома параметрами:

□ очікуваною кількістю ризику, яка може розраховуватися в абсолютному вимірі або у процентному відношенні до значення показника на певну дату;

    • часовим горизонтом, який характеризується очікуваною кількістю ризику (на практиці залежно від специфіки використання значення VаR такими горизонтами найчастіше можуть бути день, тиждень, декада, місяць або рік);

□ імовірністю (рівнем довіри), з якою максимальні збитки не перевищать розрахованої очікуваної кількості ризику -ризикової вартості (як правило, обирають імовірність 95 або 99%).

Отже, застосування VаR методу дає змогу відповісти на запитання: якими можуть бути максимальні збитки на вибраному часовому горизонті з певною Ймовірністю?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]