Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPORY_RISK_V_BANKE.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
552.96 Кб
Скачать

50. Основні положення портфельної теорії г. Марковіца.

Перший важливий висновок, який дають дослідження Марковіця, полягає у тому, що зазвичай сукупний рівень ризику може бути зменшений за рахунок об’єднання ризикових активів у портфелі. Головна причина такого зниження ризику полягає у відсутності прямого функціонального зв’язку між значеннями дохідності за більшістю різних видів активів. Портфельна теорія дає нам підстави таких важливих висновків: для мінімізації ризику інвесторам потрібно об’єднати ризиковані активи в портфелі; рівень ризику за кожним окремим видом активів слід вимірювати не ізольовано від інших активів, а в плані його впливу на загальний рівень ризику диверсифікованого портфеля інвестицій.

Марковіц радить інвесторам, як треба вимірювати рівень ризику, але не конкретизує взаємозв’язку між рівнем ризику й очікуваною дохідністю. Цей взаємозв’язок конкретизує модель оцінювання капітальних активів.

CAPM ґрунтована на припущенні щодо існування ідеальних (доскональних) ринків капіталу та деяких інших суттєвих припущеннях. За цією моделлю, очікувана дохідність для будь-якого виду ризикованих активів становить функцію трьох змінних: безризикової дохідності, середньої дохідності на ринку цінних паперів та індексу мінливості дохідності фінансового активу стосовно дохідності на ринку в середньому. CAPM має важливе значення для визначення загальної ціни капіталу фірми та очікуваної дохідності для окремих проектів, що виконуються в межах фірми. Графічне відображення моделі оцінювання капітальних активів має назву лінії ринку капіталу (Capital Market Line — СML). Вона показує очікувану дохідність, яку бажає отримати інвестор на ринку цінних паперів, для кожного рівня недиверсифікованого ринкового ризику.Деякі дослідники вважають, що точніше за САМР пояснює коливання цін і дохідності цінних паперів арбітражна теорія оцінювання капітальних активів Росса, за якою дохідність цінних паперів є лінійною функцією показників чутливості дохідності цінного папера до певного набору загальноринкових чинників — темпів економічного зростання, приросту промислового виробництва, премії за ризик, за ліквідність, інфляції, різниці дохідності короткотермінових і довготермінових зобов’язань тощо.

51. У чому полягає економічний зміст поняття «безризикова ставка»?

Безризикова ставка дохідності— це твердо га­рантована ставка дохідності. Цю ставку можна отримати, вклав­ши кошти в безризикові активи, такі як казначейські векселі, державні цінні папери, банківські депозитні сертифікати, комер­ційні векселі великих корпорацій, акції інвестиційних фондів грошового ринку. Однак саме казначейські векселі та коротко­строкові державні цінні папери заведено вважати найкращими безризиковими активами, оскільки вони є короткостроковими ін­вестиціями та достатньо нечутливими до коливань процентної ставки

52. Зв’язок між якими показниками описує модель в. Шарпа?

Зв'язок між якими показниками описує модель В.Шарпа.Цінова модель ринку капіталу (сарііаі аззеї ргісіп§ тосіеі, САРМ), або модель визначення цін основних активів, показує взає­мозв'язок між ризиком й очікуваною дохідністю ризикових активів. Відповідно до цієї теорії співвідношення між ризиком і доходом формується на кожну акцію. Більш повне визначення САРМ — модель, що зв'язує очікувану дохідність активу з його ри­зиком, котрий вимірюється коефіцієнтом Р. САРМ є ре­зультатом праці дослідників фінансового ринку, і насамперед В. Шарпа, Д. Лінтнера, Д. Трейнора, Я. Моссіна, Д. Тобіна. Основні висновки САРМ випливають з теорії Марковіца. САРМ слід розглядати у широкому значенні не тільки як лі­нію ринку цінних паперів, а й як лінію ринку капіталів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]