Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPORY_RISK_V_BANKE.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
552.96 Кб
Скачать

59. Як визначається ефективність хеджування?

Ефективність хеджування показує ступінь зниження цінового ризику і вимірюється коефіцієнтом детермінації.

Найчастіше за показник ефективності хеджування беруть кое­фіцієнт детермінації. Якщо базисний та ціновий ризики ви­міряти за допомогою відповідних значень дисперсій. Ефективність хеджування визначається як одиниця мінус від­ношення дисперсії базису до дисперсії цінового ризику, якого вдалося уникнути формуванням хеджевої частини сукупного портфеля. На етапі попереднього аналізу критерієм вибору ін­струменту хеджування слугував коефіцієнт кореляції між спото­вою ціною активу, який утворює незахищену балансову позицію, та ф'ючерсною ціною інструменту, тоді як ефективність хеджу визначається за допомогою коефіцієнта кореляції між спотовою ціною та базисом. Чим ближче коефіцієнт детермінації до одини­ці, тим вища ефективність хеджування. Ефективність хеджування - це ступінь, до якого зміни справедливої вартості або грошових потоків від об'єкта хеджування, що їх можна віднести до хеджування ризику, згортаються внаслідок змін справедливої вартості або грошових потоків інструменту хеджування.

60. Як визначається ефективність управління хеджевим портфелем банку?

Ефективність управління портфелем хеджера грунтується на аналізі співвідношення результатів та витрат і визначається ступенем зниження ризику в розрахунку на одиницю вартості хеджу.

Розглянута методика аналізу ефективності управління портфелем хеджера дає змогу обрати найбільш прийнятну стратегію хеджування з урахуванням не тільки ступеня зни­ження ризику, а й вартості формування портфеля та проведен­ня фінансових операцій. У процесі практичної реалізації роз­глянутої методики важливо врахувати такі особливості цієї діяльності.

Якість практичної реалізації методики аналізу операцій хеджу­вання значною мірою залежить від повноти та достовірності інфо­рмаційної бази, сформованої в процесі бухгалтерського обліку. Ді­ючий в банку порядок обліку операцій з деривативами, зокрема особливості організації аналітичного обліку, справляє значний вплив на формування методики аналізу. З метою удосконалення аналізу показників ефективності операцій з фінансовими дерива­тивами треба відокремити фінансові результати від хеджевих та спекулятивних операцій з деривативами, організувавши відповід­но аналітичний облік.

Методика аналітичних досліджень операцій з деривативами має формуватися з огляду на мету здійснення цих операцій. Якщо ме­тою аналізу спекулятивних операцій є визначення рівня їх дохідно­сті, то аналіз ефективності хеджевих позицій здійснюється з огляду на можливість зниження ризику. Цю принципову відмінність між спекулятивними та хеджевими операціями необхідно враховувати при формуванні відповідних методик обліку й аналізу. У процесі аналізу операцій з деривативами, які здійснені задля спекуляції, їх можна розглядати як вид активних операцій. Для аналізу операцій хеджування має застосовуватися особлива система аналітичних по­казників, основні методичні підходи до формування якої викладено вище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]