Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
9.47 Mб
Скачать

9.7. Метрологічне забезпечення обладнання

Метрологічне забезпечення ГВС являє сукупність методів і засобів, що забезпечують профілактику браку і гарантують отримання придатних деталей. В автоматизованих виробництвах так само, як і в традиційних автоматичних лініях масового виробництва, завдання метрологічних служб дуже подібні. В обох випадках фактори, що призводять до шлюбу деталей, діляться на дві групи.

До першої групи відноситься зношування базових елементів пристосувань і елементів верстатів, що впливає на точність геометричної форми і взаємного розташування оброблених поверхонь. Це зношування протікає порівняно повільно, і тому немає необхідності здійснювати контроль цих параметрів частіше ніж один раз на тиждень, що робить недоцільним автоматизацію контролю.

До другої групи відноситься розмірне зношування ріжучих інструментів, а також випадкові фактори (похибки базування деталі, коливання твердості й жорсткості деталі і т. п.). Це зношування протікає порівняно швидко, і для запобігання можливого браку на автоматизованих лініях і ділянках організують контроль:

фактичного розміру обробленої поверхні безпосередньо на верстаті, тобто в процесі обробки;

статистичний контроль якості оброблюваних деталей; ліміту стійкості інструменту; за роботою нового інструменту.

Автоматизований контроль розмірів оброблюваної деталі безпосередньо на верстаті є найбільш ефективним, оскільки дозволяє попередити вихід за межі допуску розмірів першої ж деталі. При дії випадкових факторів попереджається повторення шлюбу на наступних деталях.

Недоліком контролю на верстаті є деяке зниження продуктивності устаткування за рахунок збільшення допоміжного часу, що може скласти істотну величину при великому числі контрольованих розмірів.

Статистичний контроль якості оброблюваних деталей можливий: проміжний на позиції контролю, остаточний після зняття деталі на позиції розвантаження. Статистичний контроль проводять відповідно до ГОСТ 15893-77.

При проміжному контролі на позицію контролю після обробки найбільш відповідальних поверхонь автоматично направляються деталі з певною періодичністю.