Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
9.47 Mб
Скачать

9.3 Обслуговування та система планово-попереджувальних ремонтів

Для забезпечення тривалого збереження обладнанням продуктивності і точності роботи, а також гарантованою заводом-виробником довговічності і безвідмовності необхідно своєчасне і якісне проведення технічного обслуговування та ремонту, а також дотримання встановлених в керівництві з експлуатації умов і правил експлуатації.

Система профілактичного обслуговування та ремонту технологічного устаткування ГВС полягає в тому, що після обробки кожної деталі одиницею обладнання встановленої кількості годин роботи проводиться планове технічне обслуговування і планові ремонти (поточний, середній, капітальний), чергування і періодичність яких визначаються призначенням обладнання; конструктивними, технологічними та ремонтними особливостями; габаритними розмірами; масою; надійністю основного обладнання та комплектуючих виробів; умовами експлуатації, встановленими розробником і виробником у нормативно-технічної документації на дану ГВС, керівництвом по експлуатації і керівництвом по ремонту обладнання.

Система технічного обслуговування і ремонту ГВС повинна забезпечувати:

­– готовність ГВС до використання за призначенням з продуктивністю, точністю, надійністю (довговічністю), безвідмовністю, ремонтопридатністю, передбаченими науково-технічною документацією;

– скорочення втрат виробництва через простої устаткування при технічному обслуговуванні і ремонтах;

– дотримання встановлених в керівництві з експлуатації умов і правил транспортування, зберігання, монтажу і використання (експлуатації);

– підвищення якості виконання технічного обслуговування і ремонту;

– безпеку роботи персоналу.

Комплектність, порядок розробки та змісту посібника та керівництва з ремонту повинні відповідати вимогам ГОСТ 2.601-68 і ГОСТ 2.602-68.

Підприємством, які експлуатують ГВС, повинен бути організований збір даних про технічне обслуговування, напрацювання до відмови (в годинах), види і причини відмов простоїв в процесі експлуатації ГВС. Ці дані заносять у журнал технічного стану обладнання, а на тих підприємствах, де це можливо, використовують для цієї мети автоматизовану систему збору й обробки зазначеної інформації за допомогою ЕОМ.

Умови експлуатації ГВС повинні відповідати вимогам ГОСТ 7599-82. ГОСТ 15150-69, ГОСТ 17216-71, ГОСТ 17433-80, ГОСТ 17516-72 п ГОСТ 7600-85Е, технічним умовам та державним стандартам на комплектуючі вироби (гідравлічні, електричні, електронні та інші), а також на промислові роботи, транспортні засоби та інші агрегати, що входять до складу ГВС.

Порядок і організація робіт з дотримання умов і правил експлуатації ГВС встановлюється керівництвом підприємства. Відповідальність за повноту та якість розробки інструкції з експлуатації несуть розробники ГВС та їх складових частин. За дотриманням умов і правил експлуатації ГВС стежить споживач. Авторський нагляд за експлуатацією системи здійснює розробник.

У керівництво по експлуатації повинні бути включені вимоги щодо обкатці устаткування після монтажу і перед здачею його в експлуатацію.

Технічне обслуговування ГВС встановлюється з періодичним контролем, а в технічно обґрунтованих випадках призначається регламентоване технічне обслуговування за ГОСТ 18322-78. Встановлено такі види технічного обслуговування: планове (щозмінне), періодичне (щоденне, щотижневе, щомісячне, щоквартальне тощо), заявочні (непланове), яке проводять служби головного механіка і головного енергетика по заявкам майстра, наладчика ГВС; порядок проведення заявочного обслуговування встановлює керівництво підприємства.

У технічне обслуговування ГВС повинні входити:

– очищення і миття устаткування або його складових частин;

– контроль і діагностування технічного стану ГВС та його складових частин.

– спостереження за виконанням правил і умов експлуатації;

– проведення аналізу якості мастильних матеріалів, охолоджувальних рідин, зміна мастильного матеріалу і заміна фільтруючих елементів;

– контроль якості повітря, що застосовується для пневмопристроїв;

– огляд і затягування болтових з'єднань;

– контроль за станом огороджень, електроживлення та виконанням інших вимог безпечних умов праці;

– технічне обслуговування комплектуючих виробів, що входять у ГВС, відповідно до керівництва по експлуатації на ці вироби.

Періодичне технічне обслуговування проводять за заздалегідь розробленим підприємством-споживачем графіком. Графік розробляють на підставі переліку та періодичності робіт з обслуговування, встановлених в керівництві з експлуатації, з урахуванням умов роботи конкретної ГВС його затверджує головний механік підприємства.

Планове технічне обслуговування ГВС потрібно проводити в незаплановане для роботи ГВС час (перерви в роботі, вихідні дні основного виробництва).

Для ГВС встановлюється ремонт за технічним станом (ГОСТ 18322-78). Для відновлення справності та працездатності ГВС встановлюється трьохрівнева структура ремонтного циклу, що складається з планових (поточний, середній) і капітальних ремонтів (ГОСТ 18322-78).

У першому ремонтному циклі дозволяється здавати в ремонт обладнання, який виробив встановлений розробником ресурс до поточного, середнього та капітального ремонту.

Якщо причиною передчасного настання граничного стану (до поточного, середнього або капітального ремонту в першому ремонтному циклі) стало недосконалість конструкції або низька якість комплектуючих виробів, то перед початком ремонту споживачем за участю представника розробника і виробника ГВС складають технічний акт «Про причини передчасного виходу ГВС у ремонт ». Технічний акт стверджує керівництво споживача і виробника, і його передають до органів Держнагляду.

Якщо причиною передчасного настання граничного стану (до поточного, середнього, капітального ремонту) стала незадовільна експлуатація або низька якість ремонту, то споживач обладнання та служба головного механіка (енергетика) складають технічний акт «Про причини передчасного виходу обладнання в ремонт». Технічний акт стверджує керівництво споживача ГВС.

При проведенні другого ремонтного циклу (від першого до другого капітального ремонту) періодичність і чергування ремонтного циклу встановлюються на першу ремонтному циклу.

При поточному, середньому і капітальному ремонті відновлюють передбачені ГОСТ 7599-82, ГОСТ 7600-85Е, ГОСТ 21021-85 та іншими стандартами точність, потужність, продуктивність, надійність та інші вимоги до якості ГВС.

Приймання обладнання після середнього і капітального ремонту виробляє ВТК підприємства. Контроль операцій поточного ремонту допускається проводити відповідним підрозділам служби головного механіка та головного енергетика.

У процесі ремонту обладнання, за необхідності, проводиться його модернізація, спрямована на підвищення продуктивності, довговічності та інших якісних показників. При цьому допускається зміна технічної характеристики устаткування відповідно до затвердженого проекту модернізації.

Забезпечення запасними частинами (вузлами і деталями) та комплектуючими виробами для ремонту здійснюється відповідно до положення про створення, виготовлення, комплексної поставки, впровадженні та технічному обслуговуванні гнучких автоматизованих виробничих систем та модулів.

Технічне обслуговування серійних мікро- і міні-ЕОМ, промислових роботів, верстатів з ЧПУ, що входять до складу гнучких виробничих систем, здійснюється відповідно до положення про порядок технічного обслуговування технологічних комплексів, машин, обладнання та приладів, автоматизованих із застосуванням мікропроцесорних засобів.

Виконавець середнього та капітального ремонту зобов'язаний встановлювати на відремонтовані виробу гарантійний строк не менше 0,9 терміну гарантії на новий виріб за всіма параметрами і показниками якості, у тому числі точності, продуктивності і надійності, що діють в період виготовлення ГВС.

При ремонті устаткування повинно бути забезпечена вимога збереження взаємозамінності по зв'язаних розмірами і посадкам для змінних частин, пристроїв та інструменту.