Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
9.47 Mб
Скачать

7.4 Гнучкі виробничі модулі

З типових модулей , а також з модулей, що створені на базі верстатів з ЧПК, можна компонувати переналагоджувальні автоматизовані верстати системи з централізованим керуванням від ЕОМ. Номенклатура і склад верстатної системи залежить від параметрів оброблюваних деталей та серійності їх випуску. Ефективність автономних модулей забезпечується: скороченням часу підготовки виробництва; поєднанням швидкого переналагодження з високою продуктивністю обробки; скороченням чисельності обслуговуючого персоналу; економією виробничих площ; пристосованості до зміни оброблюваних заготовок і до зміни умов виробництва; зменшенням обсягу незавершеного виробництва; скороченням кількості інструменту.

Поєднання гнучкості, продуктивності і автоматизації необхідно під час створення сучасних верстатних модулей, які в більшості випадків є початком переходу підприємств до гнучких виробничих систем.

Гнучкий виробничий модуль (рис. 7.4), що спроектований та виготовлений на заводі «Красный пролетарий» (Росія), містить в собі токарний напівавтомат 1720ПФ30, що забезпечує обробку деталей типу тіл обертання за програмою керування, яку складає і редагує оператор на робочому місці чи поза верстатом, а також промисловий робот М20П.40.01. Верстат обладнано пристроями активного контролю, контролю стану інструмента в процесі обробки і його автоматичної заміни.

Модуль АТ-200 призначений для обробки і патроні циліндричних, конічних і фасонних поверхонь деталей типу кілець, дисків, барабанів з сталей та сплавів. На модулі можна в автоматичному режимі обробляти зовнішні і внутрішні поверхні, розвертувати і зенкувати центральні отвори, нарізати циліндричну і конічну зовнішню та внутрішню різьбу. Маніпулятор забезпечує завантаження заготовок в напівавтомат, вилучення обробленої деталі і транспортування її в спеціальні касети.

Особливістю модуля є те, що приводи подач напівавтомата і переміщення маніпулятора оснащені високомоментними двигунами постійного струму.

Керування модулем від ЧПК забезпечує похибку позиціювання в межах ± 0,1 мм, великі значення швидких переміщень, мінімальний час на перепрограмування. Найбільший діаметр заготовки, що встановлюється маніпулятором, 300 мм, найбільша довжина заготовки 140 мм. Потужність привода шпинделя 18,5 кВт. Число інструментів, які корегуються на відповідний розмір, 99 шт. Один оператор може одночасно обслуговувати чотири – шість таких верстатів.

Модуль, що випускається фірмою «Ямазакі» (Японія), приведено на рис.7.5. З таких модулей комплектуються гнучкі лінії, що складаються з трьох паралельних дільниць: лінії супутників 3 для установки заготовок; лінії верстатів 2; лінії 1 інструментального оснащення (інструментальних магазинів). В лінії супутників встановлюють різні пристосування у відповідності із зміною номенклатури деталей. Лінія верстатів складається з шпиндельних бабок, які переміщуються відносно лінії супутників за командами ЧПК. В комірках лінії 1 розміщуються дискові магазини з інструментами. Тут же встановлено маніпулятор для подачі магазинів за командами ЧПК. Така автоматизована лінія дозволяє забезпечити повне завантаження верстатів в умовах постійно змінної номенклатури деталей.

Основу завантажувальних пристроїв більшості автоматизованих модулей складає трьохпозиційний робот, робочий орган якого має два ступеня рухомості. Накопичувач заготовок має ввідний жолоб для заготовок і вивідний жолоб для готових деталей.