Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
9.47 Mб
Скачать

1.2 Основні означення в гвс ртк.

Згідно ГОСТ 26228-85 гнучкою виробничою системою (ГВС) називають сукупність по різному сполучення обладнання з ЧПК, роботизованих технологічних комплексів, гнучких виробничих модулей, окремих одиниць технологічного обладнання і систем забезпечення їх функціонування в автоматичному режимі в продовж заданого терміну, яка має властивості автоматизованого переналагодження під час виробництва виробів довільної номенклатури у встановлених межах значень їх характеристик (до того ж заданий інтервал часу встановлюється за погодженням із замовником ГВС).

За організаційними ознаками розрізняють такі види ГВС: гнучка автоматизована лінія; гнучка автоматизована дільниця; гнучкий автоматизований цех. За необхідністю можуть бути створені гнучкі автоматизовані заводи.

Гнучка автоматизована лінія (ГАЛ) – це гнучка виробнича система, в якій технологічне обладнання розташоване згідно послідовності технологічних операцій.

Гнучка автоматизована дільниця – це гнучка виробнича система, що функціонує за технологічним маршрутом, в якому передбачена можливість зміни послідовності використання технологічного обладнання.

Гнучкий автоматизований цех (ГАЦ) – це гнучка виробнича система, що містить в різних сполученнях сукупність ГАЛ, роботизованих технологічних ліній, гнучких автоматизованих дільниць, роботизованих технологічних дільниць для виготовлення виробів заданої номенклатури.

Основна складова ГВС – це гнучкий виробничий модуль (ГВМ), яким називають одиницю технологічного обладнання для виробництва виробів довільної номенклатури у встановлених межах значень їх характеристик з програмним керуванням, що автономно функціонує, автоматично здійснює свої функції, які пов’язані з їх виготовленням та мають можливість вбудовуватись в ГВС.

Тобто ГВМ оснащується технологічним обладнанням з системою ЧПК, роботами для завантаження та вилучення деталей, пристроями для вилучення відходів, подачі та зміни інструментів, виміру та контролю під час обробки (складання), а також діагностики пошкоджень та відказів в роботі.

Окрім ГВМ до складу ГВС входять роботизовані технологічні комплекси, системи забезпечення функціонування ГВС, автоматизовані транспортно-складські системи та автоматизовані системи інструментального забезпечення.

Роботизований технологічний комплекс (РТК) – це сукупність одиниці технологічного обладнання, промислового робота та засобів оснащення, що автономно функціонує і здійснює неодноразові цикли. До складу РТК окрім верстатів та робота, який може бути використаним як технологічне обладнання, входять пристрої накопичення, орієнтації, поштучної видачі об’єктів виробництва (деталей, заготовок) та інші пристрої, що забезпечують функціонування РТК.

Система забезпечення функціонування ГВС – це сукупність взаємозв’язаних автоматизованих систем, що забезпечують проектування виробів, технологічну підготовку їх виробництва, керування гнучкою виробничою системою за допомогою ЕОМ та автоматичне переміщення предметів виробництва, а також технологічного оснащення.

Автоматизована транспортно-складська система (АТСС) – це система взаємозв’язаних автоматизованих транспортних і складських пристроїв для вкладання, зберігання, тимчасового накопичування, розвантаження та доставки предметів праці, технологічного оснащення.

Автоматизована система інструментального забезпечення (АСІЗ) –це система взаємозв’язаних елементів, що містить дільниці підготовки інструмента, його транспортування, накопичування; пристроїв зміни і контролю якості інструмента, які забезпечують підготовку, зберігання, автоматичну установку і зміну інструмента.

До складу ГАС можуть входити також роботизовані технологічні лінії та дільниці.

Роботизована технологічна лінія – це сукупність роботизованих технологічних комплексів, зв’язаних між собою транспортними засобами та системою керування, чи декількох одиниць технологічного обладнання, що обслуговується одним чи кількома промисловими роботами для виконання операцій згідно технологічної послідовності.

Роботизована технологічна дільниця – це сукупність роботизованих технологічних комплексів, зв’язаних між собою транспортними засобами та системою керування, чи кількох одиниць технологічного обладнання, що обслуговуються одним або кількома промисловими роботами, в яких передбачена можливість змін послідовності використання технологічного обладнання.

З наведених означень стає зрозумілим, що гнучка виробнича лінія чи дільниця – це комплекс з декількох (двох та більше) взаємозв’язаних гнучких виробничих модулів, об’єднаних комплексною автоматизованою системою керування, автоматизованою транспортно-складською системою і автоматизованою системою інструментального забезпечення, синхронізацію роботи яких здійснює єдина керуюча ЕОМ (чи мережа ЕОМ), що забезпечує автономне функціонування цих структурних одиниць виробництва. Вони можуть бути вбудовані в систему більш високого рівня, наприклад, гнучкий автоматизований цех.

Структурна схема гнучких виробничих систем будь-якого виду наведена на рис.1.1.

Накопичений досвід показує, що гнучка автоматизація найбільш ефективна у випадку застосування її на рівні лінії чи дільниці на більш високому рівні . Показовим в цьому відношенні є автоматизація процесів зварювання кузовів та їх фарбування на дільницях ВАТ “Авто ЗАЗ”.