Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
alerg.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
927.74 Кб
Скачать

Інсектна алергія

Інсектна алергія  алергічна хвороба, обумовлена укусами комах чи контактом з ними. Розрізняють 3 шляхи потрапляння алергену в організм і відповідно – 3 види інсектних алергічних реакцій, які дещо відрізняються як за клінікою, так і за підходами до лікування:

Класифікація алергічних реакцій на укуси бджіл і ос

(за А. Артомасовою, 1977)

Види реакцій

Ступінь тяж-кості реакції

Симптоми

Реакція на місці укусу

Рання,

95-98 % випадків

І – легка загальна реакція

Генералізований свербіж і уртикарний висип, озноблення, гарячка

Значний набряк, можливий некроз

ІІ – загальна реакція середньої тяжкості

Генералізований свербіж і уртикарний висип (інколи у вигляді гігантської кропив’янки); набряк обличчя, язика, гортані; озноблення, гарячка; бронхоспазм, спазми гладких м’язів травної системи (абдомінальні болі, пронос, блювання), матки (болі внизу живота, кров’янисті виділення з піхви); помірне зниження артеріального тиску крові, страх

Місцева реакція помірна, рідко – обширна, виникає одночасно зі загальною реакцією

ІІІ – тяжка загальна реакція

Тяжкий судинний колапс – різке зниження артеріального тиску, втрата свідомості, іноді – судоми; генералізований спазм гладких м’язів, мимовільне сечовипускання і дефекація; генералізований свербіж і помірні уртикарні висипання

Місцева реакція, як правило, відсутня

Пізні,

2-5 % випадків

Генералізований васкуліт з втягненням у процес судин шкіри, нирок, печінки; ураження нервової системи (демієлінізація); рідше  некротичний ангіїт, геморагічний васкуліт, сироваткова хвороба

Місцева реакція, як правило, відсутня або незначно виражена

  1. потрапляння отрути при ужаленнях;

  2. реакція на укуси комах;

  3. сенсибілізація інгаляційним чи контактним способом епідермісом чи екскрементами комах.

У 95-98 % випадків спостерігаються ранні реакції на ужалення, значно рідше  пізні.

Реакції на укуси бджіл часто мають змішаний патогенез – алергічно-токсичний, зберігаються тривалий час, проявляються еритематозними, рідше – некротичними змінами. Значну загрозу для життя хворих становлять набряк слизових оболонок з асфіксією і анафілактичні реакції.

Алергічні реакції на інгаляційні чи контактні алергени комах часто проявляються ринітом, кон’юнктивітом, іноді нападами бронхоспазму. Останнім часом зростає кількість випадків алергії до дафній (використовуються як корм для акваріумних рибок), тарганів.

Лікування при інсектній алергії і відомому алергенові полягає, передусім, у специфічній гіпосенсибілізації. Оскільки в деяких випадках тяжко виявити і отримати конкретний алерген, то часто користуються екстрактом з комахи. Відсмоктування отрути з ранки і накладання джгута, як правило, не ефективне, оскільки може вплинути лише на токсичний, але не на алергічний компонент реакції. Як лікувальну, так і профілактичну дію при сенсибілізації до бджолинної отрути має гомеопатичний засіб Apis mellifica у низьких і середніх розведеннях (3-30 СН). Лікування інсектних анафілактичних, сироваткових та інших реакцій загалом не відрізняється від терапії аналогічних станів іншого генезу.

Для профілактики ужалень і укусів ефективним є застосування репелентів, прийом вітаміну В1 у денній дозі 75-150 мг. Виділяючись з потом, він значно знижує ймовірність укусів і, в меншій мірі, ужалень комах.