Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Питання 3. Підприємницькі здібності, їх характеристика як фактора виробництва

Підприємницькі здібності можна визначити як один з факторів виробництва, що суттєво впливає на характер та темпи економічного розвитку. Унікальність підприємницьких здібностей полягає у тому, що саме завдяки цьому особливому різновиду трудового (людського) фактору приходять у взаємодію інші фактори виробництва. Підприємницькі здібності як ресурс мають свою специфічну оплату – підприємницький дохід. В реальній господарській практиці виділити його важко, але це не абстрактна економічна категорія.

Якщо реалізація підприємницьких здібностей приносить їх власникові дохід, то останній є прибутком підприємця або платою, яку він отримує за організаційні здібності по об’єднанню і використанню економічних ресурсів, за ризик збитків від використання цих ресурсів, за господарчі ініціативи (інновації) та монопольну ринкову владу.

Нормальний прибуток – це той мінімальний дохід, який необхідний для утримання підприємця в даному бізнесі (певній галузі виробництва), і який, за своєю суттю, належить до внутрішніх (прихованих) витрат. Економічний прибуток – це залишок загального доходу після вирахування всіх витрат. Від його розміру залежать остаточні результати господарчої діяльності підприємця, і саме він є результатом дії спеціальних умов.