Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Питання 3 Основні параметри підприємства

До основних мікроекономічних параметрів підприємства належать також:

      • витрати виробництва;

      • виручка;

      • прибуток.

Витрати виробництва — це вартість факторів виробництва, використаних для створення певного обсягу продукції. В економічній теорії існують різні підходи до визначення категорії “вартість”. Так, прихильники трудової теорії вартості (А. Сміт, Д. Рікардо, К. Маркс) вважали, що вартість — це втілена у товарі, праця. Однак сьогодні більш поширеною в економічній теорії і, зокрема, в мікроекономіці є концепція альтернативної вартості. Альтернативна вартість витрачених на виробництво коштів визначається найбільшим можливим прибутком, що міг би бути отриманий з цих грошей, якби вони були вкладені у щось інше.

Економісти розрізняють бухгалтерські (явні) та неявні витрати.

Бухгалтерські (явні) — фактичні витрати підприємства у грошовому виразі на придбання необхідних виробничих ресурсів для виробництва продукції. Це сума всіх платежів підприємця, пов'язана з залученням необхідних економічних ресурсів:

  • заробітна плата найманим працівникам;

  • відсотки за отримані кредити;

  • орендна плата за землю чи інше майно;

  • оплата наданих послуг тощо.

Неявні витрати — це грошові платежі, які могли б отримати власники підприємства при альтернативному використанні ресурсів, що їм належать. Підприємець використовує власні гроші, які міг помістити у банк на депозит, він може використовувати власні приміщення, що могли б передаватися в оренду та приносити відповідний доход тощо. Таким чином, використовуючи власні ресурси для організації виробничої діяльності, підприємець втрачає певну грошову вигоду, яку він міг би отримати при інших варіантах використання ресурсів. Явні та неявні витрати формують економічні витрати підприємця.

Економічні або альтернативні витрати – це цінність найкращого варіанту використання ресурсів, від якого відмовилися в процесі економічного вибору. Для окремого підприємця економічні витрати – це безпосередні витрати підприємства на ресурси разом із недоотриманим виторгом від найкращого альтернативного способу використання цих ресурсів. Далі розглядатимемо виключно економічні витрати.

Аналогічно сукупному середньому і граничному продукту можна розрахувати відповідні показники для витрат і виручки.

1. Сукупні витрати (тс) – витрати на виробництво певного обсягу продукції q.

2. Середні сукупні витрати (ас) – це кількість сукупних витрат виробництва, що припадає на одиницю виробленої продукції.

3. Граничні витрати (МС) – це приріст сукупних витрат підприємства для виробництва додаткової одиниці продукції:

4. Сукупна (валова) виручка (TR) – це грошові надходження від реалізації продукції

TR=P*Q

де P – ціна проданого товару;

Q – кількість продукції.

5. Середня виручка (AR) – це сукупна виручка підприємства в розрахунку на одиницю продукції.

6. Граничний виторг (MR) – це приріст сукупної виручки підприємства при збільшенні випуску продукції на одиницю

Наявність різноманітних концепцій витрат викликало існування різноманітних концепцій прибутку. Прибуток представляє собою різницю між загальною виручкою від реалізації продукції та загальними витратами, що здійснені в ході її виробництва. Звичайно розрізняють такі види прибутку:

  • нормальний прибуток – це плата підприємцю за використання в виробництві його підприємницьких здібностей, її розмір визначається рівнем доходності, що є нормальним або середнім для певної галузі, тобто тим рівнем, який утримує підприємця в даному виді бізнесу. Нормальний прибутокце прибуток, від якого відмовляються власники підприємства на користь ресурсів на своєму підприємстві, але який вони могли б отримати, вклавши свої ресурси в інші напрями діяльності поза межами підприємства. Отже нормальний прибуток, необхідний для того, щоб залучати та утримувати ресурси в межах даного виробництва.

  • економічний прибуток – це надлишок прибутку над нормальним прибутком. Економічний або чистий прибуток є додатковим доходом підприємця внаслідок його ефективнішої діяльності у певній галузі. Цей прибуток отримують не всі підприємці, і він не належить до витрат. У мікроекономіці (якщо спеціально не зауважено) йдеться, як правило, про економічний прибуток. Як правило, економічний прибуток визначається як різниця між загальною виручкою від реалізації продукції та економічними витратами виробництва;

  • бухгалтерський прибуток визначається як різниця між загальною виручкою від реалізації продукції та бухгалтерськими витратами виробництва. Бухгалтерський прибуток використовується для цілей оподаткування та дозволяє оцінити успішність діяльності фірми в обраному напрямку діяльності. Економічний прибуток необхідний для прийняття управлінських рішень та оцінки перспективи діяльності фірми у майбутньому. Також дозволяє оцінити ефективність використання власних ресурсів фірми.