Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспектМал биз.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

143

Міністерство фінансів України

Харківський інститут фінансів

Українського державного університету фінансів

та міжнародної торгівлі

Кафедра обліку, аудиту та економічного аналізу

Опорний конспект лекцій «облік на підприємствах малого та середнього бізнесу»

для студентів денної форми навчання

освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавра

напрям підготовки – 0305 «Економіка та підприємництво»

напрям підготовки – 6.030509 «Облік і аудит»

Укладач Чуприна Л.В., к.е.н., доцент

Розглянуто та ухвалено на

засіданні кафедри

Протокол від «17»12.2010 р. № 5

Тема 1. Особливості організації ведення

Бухгалтерського обліку на підприємствах

Малого та середнього бізнесу

Лекція 1 Суб'єкти малого бізнесу: форми організацій та форми обліку.

План:

1. Форми організації підприємницької діяльності, що належать до малого бізнесу.

2. Форми бухгалтерського обліку юридичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності.

Мета теми – надати можливість студентам ознайомитися з особливостями ведення бухгалтерського обліку на підприємствах малого та середнього бізнесу

Список основної літератури:

  1. Податковий кодекс України

2. Господарський кодекс України від 16.01.03р. 436-ІV

3 Наказ N 39 від 25.02.2000 Зареєстровано в Міністерстві м. Київ юстиції України 15 березня 2000 р. N161/4382 «Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 25 "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва»

4. Наказ Міністерства фінансів України від 19 квітня 2001 року N 186 «Про затвердження спрощеного плану рахунків бухгалтерського обліку»

5. Наказ Міністерства фінансів України 25.06 № 422 «Методичні рекомендації по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами

6.Хом’як Р. Л., Скибінська З.М. Облік на підприємствах малого бізнесу: Навчальний посібник. – Львів: «Магнолія-2006», 2007. – 205 с.

7. Буряк П. Ю., Шевців Л. Ю., Хом’як Р. Л. Облік на підприємствах малого бізнесу: Навчальний посібник. – К.: ВД «Професіонал», 2005. – 272 с.

В Україні було прийнято ряд законодавчих та нормативних актів, що сприяли подальшому розвитку малого підприємництва: Податковий кодекс

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується для таких суб'єктів малого підприємництва:

фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і у трудових відносинах з якими, включаючи членів їх сімей, протягом року перебуває не більше 10 осіб та обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 500 тис. гривень;

юридичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн. гривень.

Середньооблікова чисельність працюючих для суб'єктів малого підприємництва визначається за методикою, затвердженою органами статистики, з урахуванням усіх його працівників, у тому числі тих, що працюють за договорами та за сумісництвом, а також працівників представництв, філіалів, відділень та інших відособлених підрозділів.

Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Суб'єкти підприємницької діяльності - юридичні особи, які перейшли на спрощену систему оподаткування за єдиним податком, не мають права застосовувати інший спосіб розрахунків за відвантажену продукцію крім готівкового та безготівкового розрахунків коштами.

У разі здійснення операції з продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва не поширюється на:

суб'єктів підприємницької діяльності, які провадять діяльність у сфері грального бізнесу (в тому числі діяльність, пов'язану із влаштуванням казино, інших гральних місць (домів), гральних автоматів з грошовим або майновим виграшем, проведенням лотерей (у тому числі державних) та розіграшів з видачею грошових виграшів у готівковій або майновій формі), здійснюють обмін іноземної валюти;

суб'єктів підприємницької діяльності, які є виробниками підакцизних товарів, здійснюють господарську діяльність, пов'язану з експортом, імпортом та оптовим продажем підакцизних товарів, оптовим та роздрібним продажем підакцизних пально-мастильних матеріалів;

суб'єктів підприємницької діяльності, які здійснюють: видобуток та виробництво дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення; оптову, роздрібну торгівлю промисловими виробами з дорогоцінних металів, що підлягають ліцензуванню відповідно до Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності - згідно із Законами N 2505-IV від 25.03.2005

Закон України «Про державну підтримку малого підприємництва» від 19.10.2000р. № 2063-ІІІ. (Стаття 1.) Поняття суб'єктів малого підприємництва

Суб'єктами малого підприємництва є:

фізичні особи, зареєстровані у встановленому законом порядку як суб'єкти підприємницької діяльності;

юридичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік)не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 500 000 євро.

Середньооблікова чисельність працюючих визначається з урахуванням усіх працівників, у тому числі тих, що працюють за договорами та за сумісництвом, а також працівників представництв, філій, відділень та інших відокремлених підрозділів.

Дія цього Закону не поширюється на довірчі товариства, страхові компанії, банки, ломбарди, інші фінансово-кредитні та небанківські фінансові установи, суб'єктів підприємницької діяльності, які провадять діяльність у сфері грального бізнесу, здійснюють обмін іноземної валюти, які є виробниками та імпортерами підакцизних товарів, а також суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частка вкладів, що належить юридичним особам - засновникам та учасникам цих суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприємництва, перевищує 25 відсотків.

Згідно Господарським кодексом України від 16.01.03р. 436-ІV

Малими (незалежно від форми власності) визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує п'ятдесяти осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує суми, еквівалентної п'ятистам тисячам євро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні.

Підприємство самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами.

Стосовно поняття «платник єдиного податку», то таким платником є суб’єкт малого підприємництва, який побажав перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності й отримав Свідоцтво про право сплати єдиного податку.

Отже, поняття «суб’єкт малого підприємництва» ширше від поняття «платник єдиного податку» і включає як ті підприємства, що скористалися правом переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, так і ті, які таке право мають але реалізувати його не вважають за потрібне.

Бухгалтерський облік на малому підприємстві базується на єдиних методологічних засадах, що встановлені Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні».

Починаючи з дати реєстрації малого підприємства, необхідно вести бухгалтерський облік всіх дій і подій. З метою нормального забезпечення ведення бухгалтерського обліку необхідно: визначити облікову політику, обрати форму бухгалтерського обліку або розробити власну; затвердити правила документообігу.

Малі підприємства можуть вести та подавати фінансову звітність відповідно до стандарту 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва», методичних рекомендацій по використанню регістрів і відповідно до спрощеного плану рахунків.

На сьогоднішній день в Україні не існує окремого нормативно-правового документа, який міг би визначити для платників склад та форми податкового обліку.

Проте ведення податкового обліку зумовлене необхідністю виконання підприємством норм окремих податкових законів, зокрема:

Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»

Закону України «Про податок на додану вартість»

(Додаток 1.1, 1.2)